Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Megint új kormány alakult Romániában

Létrehozva:

Nicolae Ciuca | Fotó: Andrei Pungovschi / AFP

Az RMDSZ-nek – a kormányfőhelyettesen kívül – 3 minisztere lesz a Ciuca-kabinetben.

Jelentős állami beruházásokat, ugyanakkor nyugdíj- és béremeléseket is tervez Romániában a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével alakult kétharmados nagykoalíció.

Nicolae Ciuca (PNL) miniszterelnök-jelölt kedd este terjesztette a parlament elé kormánya programját. A kormányfőjelölt stabilitást, átláthatóságot, igazságosságot és hatékonyságot ígért. Ciuca szerint az állami beruházásokra a GDP 7 százalékát fordítják, a fejlesztések gerincét pedig az uniós finanszírozású csaknem 30 milliárd eurós nemzeti helyreállítási terv (PNRR) képezi. A helyi közösségek felzárkóztatását a tízmilliárd eurós Anghel Salingny országos beruházási program szolgálja – írja az MTI.

A kormányprogram januártól tízszázalékos nyugdíjemelést irányoz elő, a legkisebb szociális juttatás 800 lejről (60 ezer forint) 1000 lejre nő, a 4000 lej feletti nyugdíjak esetében pedig bevezetik a járulékbefizetési kötelezettséget. Szintén jövő évtől a családi pótlék 14 százalékkal 243 lejre emelkedik a két év feletti, illetve 600 lejre a két év alatti gyerekek esetében.

A bruttó minimálbér 2300 lejről 2550 lejre emelkedik, a nettó minimálbér így 10 százalékkal, 1524 lejre (114 ezer forint) nő.

A merész kormányprogram szerint a kormányra lépő nagykoalíció a közigazgatás korszerűsítése, digitalizálása, a közlekedési, oktatási és egészségügyi infrastruktúra fejlesztése, családvédelmi intézkedések és a bürokrácia csökkentése révén akarja tartós fejlődési pályára állítani az országot.

A kabinetben Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke tárcanélküli, Sorin Grindeanu, a PSD elnökhelyettese pedig a közlekedési tárca vezetésével is megbízott miniszterelnök-helyettesi tisztséget tölt be. A legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező PSD-nek 9, a miniszterelnöki posztot az első másfél évben elfoglaló PNL-nek 8, az RMDSZ-nek pedig – a kormányfőhelyettesen kívül – 3 minisztere lesz a Ciuca-kabinetben.

A megállapodás szerint a PNL és PSD felváltva tölti be a kormányfői posztot, Ciuca tehát 2023 májusában átadja helyét a PSD miniszterelnök-jelöltjének.

A bukaresti parlament szakbizottságaiban szerdán megkezdődött a miniszterjelöltek meghallgatása, a kormány egészéről pedig csütörtökön szavaz a két ház együttes ülése.

Legnépszerűbb cikkeink