Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Jól kezdődött a világkupa a magyar korcsolyázóknak

Létrehozva:

Liu Shaolin Sándor (elöl) a férfi 500 méteres verseny előselejtezőjében a rövidpályás gyorskorcsolyázók debreceni világkupaversenyén a Főnix Arénában 2021. november 18-án. | Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Mindhárom magyar férfi induló, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry 500 és 1500 méteren is sikerrel vette csütörtökön a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatának selejtezőjét a harmadik, debreceni állomáson.

A verseny a leghosszabb egyéni táv küzdelmeivel rajtolt, mindkét nemnél két fordulót kellett sikerrel teljesíteni az elődöntőbe jutáshoz. A váltóval olimpiai bajnok Liu Shaoangnak és Liu Shaolinnak, illetve a három és fél éve még amerikai színekben ötkarikás ezüstérmes Kruegernek egyik kör sem okozott gondot. A nőknél azonban csak a selejtező során maradtak százszázalékosak a magyarok, mert az elődöntőbe jutás már csak Jászapáti Petrának jött össze, Bácskai Sára Lucának és Sziliczei-Német Rebekának nem.

A legrövidebb távon szintén két fordulót kellett teljesíteniük a résztvevőknek a negyeddöntőbe jutáshoz. A férfiaknál a Liu fivérek és Krueger is rajt-cél győzelemmel menetelt a legjobb húsz közé. A nőknél az első kört sikerrel vette Jászapáti Petra és Kónya Zsófia, viszont Somogyi Barbara kiesett. A folytatásban Kónya – kihasználva egy bukást – negyeddöntőbe jutott, ugyanakkor Jászapáti futamnegyedikként búcsúzott.

„Keserédes a továbbjutás, mert szerencse is kellett a negyeddöntőhöz. De persze azért örülök” – értékelt röviden Kónya.

 Jászapáti bár csalódásként élte meg, hogy 500 méteren nem járt sikerrel, ugyanakkor, mint mondta, „2-1 a pozitív élmények javára az első napon”, mivel 1500-on elődöntős lett, ahogy a vegyesváltó is.

Az első versenynap az olimpiai programban jövőre debütáló 2000 méteres vegyesváltó negyeddöntőjével zárult. A magyar négyes Krueger, Nógrádi Bence, Jászapáti, Kónya összeállításban lépett jégre és a dél-koreaiak mögött futammásodikként került a legjobb nyolc közé.

„Az első két világkupával nem voltam teljesen elégedett, de most tényleg nagyon jó erőben éreztem magam. Tökéletes bemelegítés volt. Annak is örülök, hogy ezúttal kivételesen pihenőt kaptam a vegyesváltóban, amely így is továbbjutott” – értékelte az első napot Liu Shaoang, az első magyar összetett világbajnok.

Pénteken negyed 11-től az 1000 méter selejtezőjét, valamint a 3000 méteres női és az 5000 méteres férfi váltó negyeddöntőjét rendezik.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink