Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Négyszázezer gyereket fenyeget éhínség

Létrehozva:

Ideiglenes tábor a polgárháború károsultjainak Jemen délnyugati részén | Fotó: AFP / Ahmad Al-Basha

Csaknem 400 ezer gyereket fenyeget éhínség a háború sújtotta Jemenben az ENSZ hétfőn nyilvánosságra hozott jelentése szerint.

Az országot a világ legsúlyosabb humanitárius válsága sújtja – áll a dokumentumban.

Hét évvel a háborús konfliktus kezdete után az arab-félszigeti országban 20 millió – a lakosság kétharmada – azoknak a lakosoknak a száma, akik segítségnyújtásra szorulnak – mondta hétfőn David Gressly, az ENSZ jemeni humanitárius koordinátora. Jement a világ legsúlyosabb humanitárius válsága sújtja –  jelentette ki.

Gressly közölte: mindössze 2,1 milliárd dollár gyűlt össze abból a 3,8 milliárdból, amely a humanitárius segítségnyújtáshoz szükséges volna. 

A világszervezet jemeni humanitárius koordinátora elmondta továbbá: komoly erőfeszítéseket tesznek a konfliktus politikai rendezése érdekében, és ennek terén sikerült is előrelépéseket elérni, de az újjáépítés nem várhat a tűzszünetre. A világ nem engedheti, hogy egy egész nemzedék nőjön fel úgy, hogy a konfliktuson kívül nem ismer semmi mást – fogalmazott. Az embereknek munkára van szükségük, az ipart újjá kell éleszteni, a kikötőket és a repülőtereket meg kell nyitni. 

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi fegyveresek és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket a szaúdi vezetésű arab koalíció támogat. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán komolyabban megvetheti lábát az Arab-félszigeten a síita fegyveresek térnyerésével.

A jemeni polgárháborúban milliók váltak földönfutóvá és több mint 233 ezer ember vesztette életét – írta az MTI.

A Unicef jelentése szerint Jemenben a koronavírus tüneteit mutató embereket szinte egyetlen egészségügyi intézmény sem fogadja. A kórházak többsége teljesen megtelt, az állandó személyzeti, eszköz és felszereléshiány miatt pedig képtelenek ellátni a betegeket.

Az öt éve tartó háború miatt esténként 2 millió gyermek fekszik le éhesen.

Legnépszerűbb cikkeink