Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Visszaszámlálás a katasztrófához: jemeni éhínségtől tart az ENSZ

Létrehozva:

Illusztráció: Pixabay

Az ENSZ szerint a világ legsúlyosabb humanitárius válsága van Jemenben, a lakosság 80 százaléka segélyre szorul.

Több millió embert fenyeget éhínség a polgárháború sújtotta Jemenben – mondta David Beasley, az Élelmezési Világszervezet (WFP) főigazgatója szerdán.

„Már a visszaszámlálás folyik a katasztrófához” – tette hozzá az ENSZ Biztonsági Tanácsában. „Semmi kétségem afelől, hogy néhány röpke hónapon belül Jemen pusztító éhínségbe süllyed, ha úgy döntünk, hogy elfordítjuk tekintetünket róla” – jelentette ki. Az ENSZ a világ legsúlyosabb humanitárius válságaként jellemzi a jemenit, hiszen az országban a lakosság 80 százaléka szorul segélyre.

Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyek összehangolásáért felelős irodájának vezetője elmondta: két éve már sikerült egyszer megakadályozniuk az éhínséget az országban. Szerinte a segélyműveletek finanszírozásának növelése a leggyorsabb és leghatékonyabb módja, hogy elejét vegyék a katasztrófának. A világszervezet a szükséges összeg alig felét kapta meg, vagyis mintegy másfél milliárd dollárt a jemeni humanitárius műveletekhez. Tavaly az ENSZ hárommilliárd dollárt gyűjtött össze erre a célra.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a húszi síita felkelők és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket 2015 óta támogat a Szaúd-Arábia által vezetett koalíció. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán komolyabban megvetheti a lábát az Arab-félszigeten a síita felkelők térnyerésének következtében. A világsajtóban rendszeresen idézett adatok szerint a jemeni polgárháborúban több mint százezren vesztették életüket, és milliók váltak földönfutóvá.

Legnépszerűbb cikkeink