Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Az EU mellett tüntettek Varsóban

Létrehozva:

Fotó: AFP / Wojtek Radwanski

Százezer fős tüntetés volt Varsóban vasárnap Lengyelország EU-tagságának támogatása mellett. A fővároson kívül több más városban is demonstráltak ugyanezért.

A BBC jelentését a Telex szemlézte. A megmozdulás előzménye, hogy csütörtökön a lengyel alkotmánybíróság úgy döntött, hogy EU alapszerződésének egyes előírásai összeegyeztethetetlenek a lengyel alkotmánnyal, és az uniós tagságból nem következik az, hogy az Európai Unió Bíróságának döntései kötelező érvényűek lennének a tagállamokra nézve. A döntést Mateusz Morawiecki miniszterelnök is védelmébe vette, ugyanakkor leszögezte azt is, hogy Lengyelország helye az európai nemzetek családjában van, és nincs tervben az ország kiléptetése az EU-ból.

Az ország lakosságának EU-párti része viszont aggódik, attól tartanak, az alkotmánybírósági döntés következményei alááshatják az uniós tagságot, és hosszabb távon elvezethetnek a „polexithez”.

Az ítéletet az EU vezetői is bírálták, az Európai Bizottság szerint komoly aggodalmakat vet fel a lengyel alkotmánybíróság döntése. Közleményükben azt írták: a bizottság fenntartja és megerősíti az unió jogrendjének alapelveit, vagyis az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti joggal szemben, beleértve az alkotmányos rendelkezéseket is. A magyar kormány viszont a döntés helyeslését kifejezendő még egy kormányhatározatot is kiadott, amelyben az áll: „a lengyel alkotmánybíróság döntését az európai uniós intézmények rossz gyakorlata váltotta ki, amely nincs tekintettel a hatáskör-átruházás elvére, és az alapszerződések módosítása nélküli lopakodó hatáskörbővítéssel igyekszik olyan jogköröket elvonni a tagállamoktól, amelyeket azok az Európai Unióra soha nem ruháztak át.”

A vasárnapi EU-párti tüntetésen Donald Tusk, az Európai Tanács korábbi elnöke, jelenleg az ellenzéki Polgári Platform vezetője felszólította az embereket, hogy „védjék meg az európai Lengyelországot”. A rendezvényen felszólalt Wanda Traczyk-Stawska, az 1944-es náci megszállás elleni varsói felkelés 94 éves veteránja is. „Ez a mi Európánk, és senki sem fog minket kivenni belőle” – mondta.

Legnépszerűbb cikkeink