Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

A magzat immunrendszerének fejlődését befolyásolja az anya Covid-fertőzése

Létrehozva:

Képünk illusztráció: Anton Vergun / Sputnik / AFP

Az anyák a placentán keresztül átadják a SARS-CoV-2 vírus elleni antitesteket a magzatuknak – kutatták ki Londonban.

A King’s College London kutatói a Nature Immunology című tudományos lapban bemutatott kutatásuk során olyan babák immunrendszerét vizsgálták, akiknek anyja a terhesség különböző fázisaiban megfertőződött a vírussal – írja a MedicalXpress.com nyomán az MTI.

Arra jutottak, hogy a fertőzésen a várandósság alatt átesett vagy szüléskor még fertőzött anyáktól születő babáknál magasabb az úgynevezett cirkuláló mediátorok száma, valamint az olyan sejtek százalékos aránya, amelyeknek a fertőzésre adott gyors válaszban van szerepük.

Az immunsejtek mediátorképző képessége megnövekedett azokban a babákban is, akiknek anyja a terhesség korai szakaszában volt fertőzött. Ez arra utal, hogy az anya fertőzöttsége megváltoztatta a baba immunrendszerét.

Azt is megfigyelték, hogy az anyák a placentán keresztül átadják a SARS-CoV-2 vírus elleni antitesteket a magzatnak – ez a passzív immunitás átadása. Ez különösen akkor volt egyértelmű, ha a fertőzés a terhesség elején történt.

Az adatok rávilágítanak arra, hogy az újszülött immunrendszerére befolyással lehet az anya állapota, még ha a baba nem is fertőződik meg közvetlenül. Ez számos kutatást indíthat el és azt sugallja, hogy az anyára vonatkozó más tényezők is megváltoztathatják a magzat immunrendszerének fejlődését – összegeztek a kutatók.

„Érdekes lenne tudni, hogy ezen immunváltozások hatására az újszülött a születés utáni fertőzésekre jobb választ tud-e adni” – tette hozzá a tanulmany vezető szerzője, Sarah Gee.

A kutatók további babákat fognak vizsgálni, hogy megállapítsák, adnak-e egyesek különleges választ a SARS-CoV-2 vírusra. Arra is kíváncsiak, hogyan és milyen tartósan változik meg a babák immunrendszere.

Legnépszerűbb cikkeink