Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A Manchester City költötte a legtöbb pénzt az elmúlt években

Létrehozva:

Fotó: AFP / Oli Scarff

Az angol klub vezeti azt a ranglistát, amelyet a futballisták átigazolási összegei alapján állított össze és tett közzé a Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES).

Európa öt legerősebb bajnokságának együtteseit mérték fel a CIES szakemberei, akiknél az angol elitegyüttes 1,28 milliárd eurós értékkel került az első helyre, nem sokkal megelőzve a Premier League másik manchesteri élcsapatát, a Unitedet (1,214 milliárd euró) – írja az MTI. A harmadik helyet is PL-alakulat, a Bajnokok Ligája-győztes londoni Chelsea foglalja el (946 millió), és csak utánuk következik a Barcelona (896 millió), a Bayern München (890), majd egy újabb szigetországi gárda, a Liverpool (868). Az európai nagycsapatok közül csak hetedik a lajstromban a Real Madrid (846), és nyolcadik a Paris Saint-Germain (808). A három magyar válogatott labdarúgót – Gulácsi Pétert, Willi Orbánt és Szoboszlai Dominikot – is foglalkoztató Bundesliga-csapat, az RB Leipzig (590) a 12. a legértékesebbek listáján.

Az élcsapatok úgy is eszetlen összegeket költenek játékosokra, hogy meg sem tehetnék. A listán több csapat is, például a Barcelona elég súlyos anyagi gondokkal küzd. Emlékezetes, hogy úgy próbáltak menekülni, hogy április 19-én a Barcelona, a Real Madrid, a Juventus további kilenc elitklub bejelentette a húszcsapatosra tervezett európai Szuperliga létrehozását. A három csapat által kiadott nyilatkozatban ki is emelték, hogy a Szuperligát azzal a céllal hozták létre, hogy az megoldásokat nyújtson a futballipar jelenlegi fenntarthatatlan helyzetére, különösen a jelenlegi társadalmi-gazdasági helyzetben. Néhány napon belül aztán hármójuk kivételével a többiek visszaléptek, miután az UEFA, a nemzetközi szövetség (FIFA) és a futballvilág más befolyásos személyiségein kívül állami és politikai vezetők sora lépett fel a tizenkettek különszerveződése ellen. A három csapat később is azt mondta, hogy szerintük a sorozat jó esély lett volna pénzügyi stabilitást biztosítani az egész európai futballcsalád számára, hiszen jelenleg a világjárvány okozta válság következményei számos klub túlélését veszélyeztetik.

Legnépszerűbb cikkeink