Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Hivatalosan is ajánlják a harmadik Pfizert

Létrehozva:

Egy férfit beoltanak a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. október 4-én. | Fotó: MTI / Balázs Attila

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) most hivatalosan is kimondta: ajánlja a harmadik oltást a Pfizer/Biontech vakcinából.

A gyógyszerügynökség szerint az erősen legyengült immunrendszerű embereknél legkorábban 28 nappal a második oltás után egy harmadik dózis Pfizer/Biontech vagy Moderna oltás is beadható – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung nyomán a Telex. Az EMA a normál immunrendszerű, 18 évnél idősebb embereknél hat hónappal a második oltás után ajánlja az újabb dózist (Magyarországon négy hónappal a második oltás után kérhető a megerősítő oltás). A gyógyszerügynökség a 18-55 éves korosztályban értékelte ki az adatokat, amelyek azt mutatták, hogy ha fél évvel a második oltás után adják be a harmadik dózist, akkor emelkedik az antitest-szint. A Modernához ezeknek a vizsgálatoknak az eredményeit még nem értékelte ki az EMA.

Az Európai Gyógyszerügynökség közlése szerint az új adatok fényében az egyes tagállamok egészségügyi hatóságai új ajánlásokat adhatnak ki a harmadik oltásokra. Az EMA ugyanakkor figyelmeztet, hogy a megerősítő oltások biztonságosságára vonatkozó adatok egyelőre meglehetősen korlátozottak, gyulladásos szívbetegségek vagy más ritka mellékhatások kockázata egyelőre nem ismert. Ezeket az ügynökség szerint nagyon gondosan meg kell figyelni.

A Guardian minapi híre szerint a Pfizer és az AstraZeneca vakcinájával egy időben beadott influenza elleni védőoltás biztonságos egy brit klinikai kutatás szerint. Leginkább enyhe vagy közepes mellékhatások fordultak elő, azok közül is legjellemzőbben fejfájás, izomfájdalom, átmeneti fáradékonyság és az injekció beadásának területén tapasztalt fájdalom volt a leggyakoribb. Mint az Infostart szemléjéből kiderül, a vérvizsgálatok megerősítették, hogy egyik oltás hatékonyságára sem volt negatív hatással a másik vakcina.

Legnépszerűbb cikkeink