Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A koronavírus-járvány világszerte rontott a gyerekek és fiatal felnőttek mentális állapotán

Létrehozva:

Képünk illusztráció: Egy perui kislány virágszirmokat dob koronavírusban elhunyt rokonának koporsójára | Fotó: Ernesto Benavides / AFP

Sokkal több figyelmet kell fordítania a kormányoknak erre a problémára – figyelmeztetett kedden közzétett jelentésében az ENSZ Gyermekalapja azaz az UNICEF.

„A pandémia következményei jelentősek, de ez csak a jéghegy csúcsa: már a vírus előtt is nagyon sok gyerek küzdött egészségügyi vagy pszichés problémákkal, amelyekre nem fordítottak elég figyelmet”– idézte az MTI Henrietta Fore-t, az UNICEF igazgatóját.

A kiskorúak mentális állapotát vizsgáló jelentés összeállítói szerint minden hét, 10 és 19 év közötti gyerek közül egy diagnosztizált mentális zavarral küzd, évente pedig közel 46 ezer tinédzser követ el öngyilkosságot, amely így egyike az öt leggyakoribb halálozási oknak ebben a korcsoportban.

A szervezet szerint a helyzet sokat romlott a járvány alatt, részben a karanténintézkedések miatt.

„A korlátozások hétből legalább egy gyereket közvetlenül érintettek, és több mint 1,6 milliárd gyerek oktatását vetették vissza” – teszik hozzá, kiemelve, hogy a napi rutin összeomlása, az elmaradt szabadidős tevékenységek, és az aggodalom a család jövedelme, illetve az egészsége miatt sok fiatalban hagyott nyomot harag, aggodalom és a jövő miatti szorongás formájában.

A jelentésben az UNICEF emellett felszólította a világ kormányait, fordítsanak több pénzt a mentális zavarok kezelésére.

A statisztika szerint világszerte egymillió kisgyermeknek hunyt el szülője a koronavírusban  – írta a Világgazdaság. A gyerekek jobb esetben a családtagokhoz, nagyszülőkhöz és nagynénikhez kerülnek, esetleg a család közeli barátai fogadják be őket, de sokan nevelőotthonokba kényszerülnek, a trauma feldolgozása akár egy életen át kísértheti őket. Az árvák nagyobb eséllyel kerülhetnek veszélyes vagy kiszolgáltatott helyzetbe. Peru az egyik leginkább érintett ország: ezer gyermekből tíznek haltak meg a szülei a koronavírusban.

Legnépszerűbb cikkeink