Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Szlengtilalom dühíti a nyelvészeket

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Betiltották a szlenget egy londoni középiskolában, mire brit nyelvészek felháborodtak, mert szerintük a szleng fontos része a diákok önkifejezésnek, a nyelv gazdagságának, még a nyelvújításnak is.

A londoni Ark All Saints középiskola diákjai a jövőben feleléskor, az iskolai dolgozatokban és a házi feladatként beadott fogalmazásaikban sem használhatnak szlenget (például tilos a „váó” és a „lájk” is), töltelékszavakat vagy köznyelvi fordulatokat (mint „jaj, istenem” vagy „ez durva”), továbbá „hát”-tal és „ööö”-vel sem kezdhetnek mondatot. „Az iskola célja, hogy a hivatalos nyelvhasználatra tanítsa a gyerekeket, arra ösztönözze őket, hogy pontosabban, választékosabban fejezzék ki magukat, felkészítve őket a továbbtanulásra és a szakmai pályafutásukra” – magyarázta a döntést Lucy Frame iskolaigazgató, majd gyorsan hozzátette, „a gyerekek közti társalgásra és az iskola közösségi programjaira a tiltás természetesen nem vonatkozik”.

A gyerekek mellett a nyelvészek felháborodását is sikerült kiváltaniuk, akik közül sokan szűklátókörűnek, károsnak, szleng szóval élve baromságnak gondolják ezt. Hiszen a szleng nem korlátozza sem a pontosságot, sem a választékosságot, sőt, ezeket segíti elő, mert árnyalja a tartalmat és gazdagítja a szövegkörnyezetet. „A szleng mindig is a nyelvújító törekvések élén járt, a tiltólistán szereplő fordulatok ékes példái ennek. Ha elveszik a diákoktól a saját nyelvüket, az negatívan hat az identitásukra és az önbizalmukra is” – idézte a Literary Hub Dr. Marco Giovanellit, az Aston Egyetem angol nyelv és irodalom professzorát. „Kár arra nevelni a gyerekeket, hogy ha sikeres akarsz lenni, csak így beszélhetsz. A tanároknak inkább értékelni kellene a sokszínű nyelvhasználatot, és a tartalomra koncentrálni” – tette hozzá Dr. Natalie Sharpling, a Warwick Egyetem nyelvészeti tanszékének oktatója. Ám egy 2019-es kutatás szerint a magyar érettséginek megfelelő GCSE-vizsgán a legtöbb buktatás angolból éppen a szlenghasználat miatt történt, így érthető, hogy ütköznek most az érvek.

Legnépszerűbb cikkeink