Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Teknősök taroltak az óceánfotók versenyén

Létrehozva:

A fődíjas kép | Fotó: Aimee Jan / Ocean Photography Awards

Az év legjobb légifelvételei után egy héttel 2021 legjobb tengermélyi fotóit is díjazták.

Medúzában utazó makréla, mosolygó kékbálna, kikelő kisteknős és maszkba gabalyodott tengericsikó is szerepel a nemzetközi óceánfotográfiai verseny díjnyertes képein. 

Ausztráliától Dominikán át Norvégiáig több ezer profi és amatőr fotós küldte be pályamunkáit az Oceanographic magazin éves fotópályázatára. A fotókon megjelenik a tengermélyi élővilág lenyűgöző szépsége mellett a sebezhetősége is, hiszen a megörökített fajok közül több is már a puszta túlélésért küzd, a fotópályázat célja erre is felhívni a figyelmet. Számos képen láthatunk a környezetszennyezés és a szellemhalászat (a tengerben hagyott, lassan lebomló halászati eszközök) áldozatává vált állatokat: horgászdamil által foglyul ejtett, Norvégia mellett vízbe fulladt sirályt, horogra felnyársalódott angolnát a török partokról, és a görög szigetekről egy kis Földközi-tengeri vizicsikót, aki kétségbeesetten próbál szabadulni a farkára akadt sebészi maszktól. 

Horrorfilmbe illő jelenet lehetne a mexikói víz alatti cseppkőbarlang félelmetes árnyai közt suhanó rája fotója, Martin Broen búvárfotós Felfedező kategóriában díjnyertes képe. Ebben a kategóriában csodás alkotás még egy portré egy vibrálóan színes tintahalról, aki a Nagy Korallzátonynál kíváncsian belenéz Matty Smith fotós kamerájába. Díjazták a Palm Beach-i természetfotós Steve Kovacs nőstényért verekedő hím nyálkáshalainak drámai összecsapását és egy dominikai vizekben úszkáló kékbálna „mosolygós arcát”, James Ferrera fotóját. Ha lett volna cukiság kategória, biztosan megnyeri a Queensland partjainál a tojásából épp kikelt zöld tengeri teknősbébi, aki még kikacsintott Hannah Le Leu fotósra, mielőtt életében először a felszínre úszott. A nemzetközi szakmai zsűri a fődíjat egy üveghalak közt lapátoló, kissé morcos levesteknőst megörökítő fotónak adta, amit az ausztrál Aimee Jan készített a már nevében is veszélyeztett faj egyik egyedéről. Második helyen a tengerbe torpedóként becsapódó, a Shetland-szigeteknél halászó szulák fotója, Henley Spiers képe végzett, a harmadik díjat megint egy teknős képe kapta, bár egy igen ritka, pápua-új guineai sólyomcsőrű teknőst örökített meg a tintahallal is farkasszemet néző Matty Smith.

Legnépszerűbb cikkeink