Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Budapesten és környékén indul útjára az állatrendőrség

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Nem állami, önkormányzati formában ám a hatóságokkal együttműködve, nemzetközi példák alapján kezdi el működését Magyarország „állatrendőrsége”, eleinte Budapesten és Pest megyében.

Állatmentésekben vesz részt, a mentett állatok elhelyezéséről és ellátásáról gondoskodik, a kóborállat-állomány csökkentése érdekében ivartalanítási akciókat hajt végre, ellenőrzi a területen élő állatok jólétének biztosítottságát, edukációs kampányokat tart majd a Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat – közölte Fülöp Erik független országgyűlési képviselő.

Az „állatrendőrség” Budapesten és Pest megyében kezdi el működését. A hosszútávú cél a további terjeszkedés és az országos lefedettség elérése. A szervezet működése nem példa nélküli a világban, számos országban működik olyan, gyakran állatrendőrség gyűjtőfogalom alá tartozó egység, amely nem a hivatásos állomány tagja, ugyanakkor a kapcsolódó szervekkel, hatóságokkal kötött együttműködéseknek köszönhetően koordinációs szerepet is be tud tölteni – írja a képviselő közleménye.

A Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat Egyesület (NÁSZ) 2021 tavaszán nem reprezentatív kutatást végzett a lakosság körében a kezdeményezés várható fogadtatásáról. A kutatás eredményei szerint az állatrendőrség támogatottsága a lakosság körében 99,3 százalékos. Az egyesület már egyeztetett a témában a San Antonio-i állatrendőrséggel, amely 2006-ban alakult meg. Az amerikai szervezet három célt tűzött ki maga elé: a meglévő törvények fokozottabb érvényesítésére, a kóbor állatállomány ellenőrzésére, a gazdásítási arány növelésére törekednek a kezdetektől fogva. 

A szervezet a pártpolitikától független lesz – közölte Fülöp Erik, egyben bejelentve, hogy nem indul újra az országgyűlési választásokon 2022-ben.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink