Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Tanévkezdés a negyedik hullám idején

Létrehozva:

Fotó: Adrián Zoltán

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt közölte, egyelőre nem fogják kötelezővé tenni a távolságtartást, a testhőmérséklet-mérést vagy a maszkviselést az oktatási intézményekben.

Az iskolák többsége a központi előírásokat követi, de vannak intézmények, amelyek az átlagnál szigorúbb intézkedéseket is hoztak.

Tanévkezdésig 185 ezer tanuló vette fel a koronavírus elleni oltást, a múlt héten zárult iskolai oltási kampányban pedig csaknem további 50 ezer, köznevelésben és szakképzésben tanuló diák kapta meg a vakcinát – jelentette be Maruzsa Zoltán az InfoRádióban. A kormány által közölt adatok szerint a pedagógusok és iskolai dolgozók átoltottsága intézményi átlagban 85-90 százalék. Több mint 50 intézményt kerestünk meg az iskolai oltással kapcsolatban, továbbá arról kérdeztük az igazgatókat, a szülők és a tanárok hogyan viszonyulnak a tanévkezdéshez, mekkora az iskolai átoltottság, illetve milyen járványügyi intézkedéseket vezettek be az intézményekben. A megkeresésre három iskola reagált érdemben, emellett három jelezte, hogy nem szeretnének válaszolni a kérdéseinkre, a többi intézménytől egyáltalán nem kaptunk választ.

 

Nyitottság az oltásra

A Szent Angéla Ferences Általános Iskola, az Új Budai Alma Mater Általános Iskola, AMI és Óvoda és az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium vezetői azt közölték, hogy az iskolai oltás szervezetten és gördülékenyen valósult meg náluk.

Szalai Gábor László, a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium igazgatója megkeresésünkre azt mondta, intézményükben erősen oltáspártiak a szülők, és majdnem ötven diákot regisztráltak az iskolai oltási kampányra.

„Az iskola nem jogosult kezelni olyan adatokat, mint az oltottság, így annak mértékéről pontos adatunk nincs, de a 16 év feletti korosztályban nálunk már június elején 90 százalék feletti volt az arány, erre számítunk a 12 év felettieknél is” – írta az igazgató.

Az Új Budai Alma Mater Iskolában szintén volt lehetőség a 12 éven felüli diákok oltására. Parditka Orsolya, az intézmény igazgatója szerint a szülők fele-fele arányban választották gyerekeiknek a magánúton történő oltásfelvételt és az intézményi oltást. Mint közölte, dolgozóik 98 százaléka oltott, és a 12 évet betöltött tanulóik körülbelül fele kapta meg az oltást múlt hétig.

Az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium is azt válaszolta, hogy nem tartják nyilván az átoltottságot a diákok és pedagógusok körében. Az intézményben szintén volt lehetőség arra, hogy a 12 éven felüli tanulók oltást kapjanak. Móri Árpádné, az iskola intézményvezetője azt közölte lapunkkal, hogy az oltási kampány során fontosnak látták, hogy minél többen éljenek az oltás lehetőségével.

 

Egyelőre nem állnak át

A magas átoltottság miatt a kormány egyelőre nem készül a rendszerszintű digitális átállásra, de egyes intézményekben elképzelhetők egyedi intézkedések. A szülők és az igazgatók válaszai alapján az iskolák többsége a kormány takarításra és oktatásszervezési lehetőségekre vonatkozó gyakorlatát alkalmazza az intézményében. Az igazgatók és a szülők visszajelzése szerint az iskolák többsége egyelőre nem látta szükségét, hogy a központi előírásoknál szigorúbb intézkedéseket hozzon.

Szalai Gábor László szintén azt erősítette meg, hogy intézményük jelenlegi járványügyi protokollját az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) intézkedési terve alapján alkották meg, így egyelőre nem vonatkoznak külön szabályok a beoltott és a nem beoltott diákokra, továbbá a maszkviselés sem kötelező, de ügyelnek a rendszeres kézmosásra, a távolságtartásra, és hangsúlyozzák az oltás fontosságát is.

Az Új Budai Alma Mater Iskola is a központi előírásokat követte az intézményi protokoll kialakításakor. Eszerint a maszkviselésről mindenki szabadon dönthet, viszont a rendszeres kézmosást, kézfertőtlenítést, folyamatos szellőztetést, a testnevelésórák többségének szabadban tartását és az extra fertőtlenítős takarítást már az év elején bevezették.

 

Családonként egy kísérő

A tanévnyitáskor az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium sem tért el az Emmi előírásaitól. „Az iskolában a jelenlegi szabályozás szerint nem kell maszkot hordani, de nem is tilos. Nem kötelező a testhőmérséklet mérése sem. A napi munkában szorgalmazzuk a gyakori kézmosást és az alapvető higiéniai szabályok betartását. A tanítást követően a hazamenetelt továbbra is két kijáraton keresztül szervezzük meg” – írta lapunknak Móri Árpádné.

Azzal kapcsolatban mind a szülők, mind az intézményvezetők véleménye eltér, lesz-e szükség a beoltott és a nem beoltott diákok elkülönítésére. Maruzsa elmondása szerint egyelőre nem fogják kötelezővé tenni a távolságtartást, a testhőmérséklet-mérést vagy a maszkviselést az oktatási intézményekben. Információink szerint néhány igazgató már bevezetett az átlagnál szigorúbb intézkedéseket. Van olyan XIII. kerületi intézmény, ahova csak oltási igazolással léphet be a gyermeket kísérő hozzátartozó, illetve volt olyan iskola, ahol azt kérték, hogy egy családból csak egy kísérő vegyen részt a tanévnyitón.

 

168.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink