Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Felcsúti továbbjutás, fehérvári búcsú

Létrehozva:

Jelenet a Puskás Akadémia mérkőzéséről | Fotó: MTI / Illyés Tibor

A Puskás Akadémia története során először jutott tovább valamelyik európai kupasorozatban.

A Puskás Akadémia bejutott a második fordulóba a labdarúgó Konferencia Liga selejtezőjében, miután az idegenbeli 1-1-es döntetlen után a csütörtöki visszavágón 2-0-ra nyert otthon a finn Inter Turku ellen. A MOL Fehérvár FC-vel ugyanez történt, csak fordítva: a hazai 1-1 után 2-0-ra győzött az örmény ellenfél.

A felcsúti mérkőzésen a Puskás Akadémia egy öngóllal rögtön a meccs elején vezetést szerzett, Anthony Annanról került saját kapujába a játékszer. A folytatásban a Turku birtokolta többet a labdát, támadásaik azonban ötlettelenek voltak, veszélyes helyzeteket csak a hazaiak alakítottak ki.

A fordulást követően rögtön az első támadásból felső lécre lőtt Jakov Puljic, de innentől kezdve visszaállt az első félidőben látott forgatókönyv: meddő mezőnyfölényben játszottak a finnek, míg a Puskás magabiztosan őrizte előnyét és a gyors kontratámadásokban bízott. A hajrát Jakub Plsek kapufája vezette fel, hogy aztán Joel van Nieff bombagóljával eldöntse a továbbjutás kérdését és beállítsa a végeredményt.

A Puskás Akadémia története során először jutott tovább valamelyik európai kupasorozatban, következő ellenfele a lett FK Rigas FS lesz.

Jereván helyett Gyumriban lépett pályára a Fehérvár, amely csak 1-1-es döntetlent ért el hazai pályán az Ararat ellen, ami nem volt túl biztató az idegenbeli visszavágó előtt. A fehérváriak az első félidőben nem tudtak mit kezdeni a keményen, helyenként durván futballozó hazaiak játékával, akik ráadásul a 33. percben egy gyönyörű szabadrúgásgóllal megszerezték a vezetést.

Szünet után a csereként frissen beállt Zivzivadze rögtön ziccert hibázott, de ez csak egy pillanatnyi fellángolás volt a magyar bajnoki bronzérmestől, amely nem tudta nyomás alatt tartani riválisát. A folytatásban Kovácsik bravúros védése tartotta meccsben a Fehérvárt, de a hajrában Silue lövésénél már ő is tehetetlennek bizonyult. Utána már nem változott az eredmény, így Szabics Imre együttese búcsúzott a nemzetközi kupaküzdelmektől, elsőként a magyar csapatok közül.

Az első ízben kiírt Konferencia Ligában szereplő harmadik magyar csapat, az Újpest a második selejtezőfordulóban kezdi meg szereplését, a budapesti lila-fehérek ellenfele a liechtensteini Vaduz lesz.

 

*

 

Labdarúgó Konferencia Liga

Selejtező, 1. forduló, visszavágók: 

Puskás Akadémia–Inter Turku (finn) 2-0 (1-0). Továbbjutott: a Puskás Akadémia, 3-1-es összesítéssel.

Ararat Jereván (örmény)–Fehérvár 2-0 (1-0). Továbbjutott: az Ararat Jereván, 3-1-es összesítéssel.

 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink