Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Elítélték a Dózsa György úti gázolót

Létrehozva:

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Három év hat hónap fogházbüntetésre enyhítette másodfokon a Dózsa György úti gázolóként elhíresült M. Richárdra kiszabott büntetést a Fővárosi Törvényszék pénteken; az ítélet jogerős.

A férfi 2017 május 15-én jogosítvány nélkül, 130 km/h-val ment a Dózsa György úton, amikor a Vágány utca felől egy Citroen balra akart kanyarodni. Miután levágta a kanyart nem vette észre a száguldó Mercedest, így M. Richárd nekiment. Az ütközés miatt mindkét jármű felborult, és a járdára sodródott, a trolibuszmegállóban három gyalogost el is ütöttek. A Citroen két utasa életét vesztette, az autót vezető férfi is életveszélyesen megsérült; M. Richárd és az elgázolt gyalogosok könnyebben sérültek.

A Pesti Központi kerületi Bíróság (PKKB) első fokon M. Richárdot 4 év fogházbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, és végleges hatállyal eltiltotta a közúti járművezetéstől, a vele szemben közúti veszélyeztetés bűntette miatt emelt vád alól pedig felmentette. A Citroen szabálytalanul kanyarodó autó sofőrjét mint harmadrendű vádlottat pedig 1 év 10 hónap, 3 év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre és 1 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélték. Az ítélettel szemben a vádlottak és védőik, illetve az ügyészség az elsőrendű vádlott vonatkozásában fellebbezést jelentett be.

A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék pénteken kihirdetett ítéletében megállapította, hogy az elsőfokú bíróság által lefolytatott bizonyítási eljárás teljeskörű és szakmailag helytálló volt. A törvényszék ezek alapján az elsőrendű vádlottat, M. Richárdot jogerősen 3 év 6 hónap fogházbüntetésre és két év közügyektől eltiltásra, a Citroen sofőrjét 1 év 3 hónap – két évi próbaidőre felfüggesztett – fogházbüntetésre ítélte; utóbbit a bíróság előzetes mentesítésben részesítette.

M. Richárd a pénteki ítélethirdetés előtt azt kérte ne a múltja miatt ítéljék el. A férfi ugyanis korábban gyilkosság előkészülete és fegyvercsempészet miatt is ült.  

„Az elmúlt hat hónap magánzárkájában volt időm végiggondolni, hogy rossz irányba haladtam. Más úton kell ezt feldolgoznom. Szeretnék visszailleszkedni a társadalomba, családot alapítani, gyereket vállalni és ha ehhez szakemberre lesz szükségem, akkor szakemberrel” – mondta az utolsó szó jogán a férfi. M. Richárd korábban többször megszegte a háziőrizet szabályait és jogosítvány nélkül vezetett, majd pénzért próbálta visszaszerezni az elvett papírjait.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink