Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Az LMP-ben úgy érzik, túl vannak a mélyponton

Létrehozva:

Schmuk Erzsébet és Kanász-Nagy Máté, az LMP politikusai | Fotó: Dimény András

Mégis ők indítják a legkevesebb jelöltet az előválasztáson.

Az LMP társelnökei, Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté páros interjút adtak a 168-nak, amelyben kijelentették, hogy a párt túl van a 2018-as választások utáni mélypontján.

Az interjúban Kanász-Nagy Máté, a párt férfi társelnöke, egyben Újpest alpolgármestere elmondta, a tárgyalások során túlzó igényeket nem támasztottak, így összességében az LMP-s jelöltek száma biztosan nem haladja majd meg a 20 főt az előválasztáson. Továbbá a párt különlegességeként megjegyezte, hogy számos civil jelölt mögé állnak majd be – szerinte ebből is látszik, hogy az átlagembereket mennyire foglalkoztatják a zöld kérdések. Schmuck Erzsébet szerint az is látható, hogy több olyan körzetet is megszerezhet az ellenzék, ahol fideszes egyeduralom van több választás óta.

 

Választási popcorn

A fővárosi előválasztás leghangosabbá vált kerületében, Zuglóban az LMP még nem döntötte el, melyik jelöltet fogják támogatni. Azt azonban Kanász-Nagy Máté elmondta, nagy adag popcornnal várják a választást, és élvezik az eddigi show-t. Az országos előválasztás kapcsán leszögezték: egyik körzet sincs leosztva előre senki számára, az ellenzéki pártok 106 előválasztásra készülnek. Schmuck Erzsébet szerint azonban a hat párt sosem mondta azt, hogy mind a 106 körzetben minden egyes párt fog jelöltet állítani, sőt, erre lehetőségük sem lenne, miután tavaly a felére csökkentették a pártok támogatását.

Az elmúlt hónapokban a kormánypártok több ezermilliárdnyi közvagyont helyeztek át magánalapítványokba. Erről Schmuck Erzsébet úgy vélekedett, hogy Orbánék arra készülnek, hogy a bukásuk után a legnehezebb helyzetbe hozzák az új kormányt. Kanász-Nagy szerint a mostani rendszer alaposan megvizsgálva sokkal törékenyebb, mint amilyennek elsőre tűnik, és megvan a lehetősége, hogy 2022 után kártyavárként dől majd össze a NER.

 

A Fidesz-kotta

Szóba került a parlament kormánypárti többsége, illetve a Jobbik által elfogadott pedofilellenes törvény is. A sokak által melegellenesnek nevezett módosításokkal Schmuck Erzsébet szerint a kormány megint azt csinálta, amit szokott: összeférhetetlen dolgokat párosítottak össze, csak azért, hogy a politikai ellenfeleikre ráerőltethessenek valamilyen stigmát. „Évekig az volt a sláger, hogy az ellenzék migránspárti. A járványhelyzet alatt jött, hogy oltásellenesek vagyunk. Most pedig az, hogy pedofilsimogatók” – mondta. A női társelnök úgy vélte, a Jobbik azért szavazta csak meg a javaslatot, mert fontosabb volt számukra a pedofilok büntetése. A jobboldali ellenzéki párt tehát szerintük nem tekinthető melegellenesnek. Kanász-Nagy mindenkit biztosított arról, hogy a kormányváltás utáni napokban törlik a hangulatkeltő passzusokat. 

 

Túl a mélyponton

A Fudan Egyetem elleni aláírásgyűjtés során a Kétfarkú Kutya Párt és az LMP gyűjtötte össze a legtöbb ívet. Schmuck Erzsébet szerint az aláírásgyűjtés azt mutatta meg, hogy az LMP túllépett a 2018-as választásokat követő mélypontján. „Sokáig tartott a stabilizáció, viszont az elmúlt időszakban elkezdtünk erőteljesen növekedni. Igaz, ezt még nem mindenki akarja észrevenni” – mondta. Kanász-Nagy szerint az is nagy eredmény, hogy a kormányfő rábólintott a Fudanról szóló népszavazásra, és meghátrálásra kényszerítették Orbán Viktort. A pártvezetők emellett abban is egyetértettek, hogy a legnagyobb probléma az a beruházással, hogy hatására a hazai felsőoktatási intézmények bevételtől esnek el. Az ELTE, a Corvinus és a BME is elérhetné azokat az eredményeket, mint a Fudan Egyetem, ha kellő mértékű támogatás lenne mögöttük.

 

PH

Legnépszerűbb cikkeink