Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

A CDU nagyon nyert Szász-Anhaltban

Létrehozva:

Armin Laschet | Fotó: AFP / Bernd Weissbrod

A szavazatok csaknem 40 százalékát megszerezve a Kereszténydemokrata Unió győzött a németországi Szász-Anhalt tartományban vasárnap tartott törvényhozási választáson a hivatalos előzetes végeredmény szerint.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU)tartományi szervezete a német sajtóban megjelent első értékelések szerint fölényes győzelmet aratott a szövetségi parlamenti választás előtti utolsó voksoláson. A párt és kancellárjelöltje, Armin Laschet így megerősödve vághat neki a szeptemberi Bundestag-választás kampányának.

A legnagyobb vesztes a korábban a legnagyobb esélyesnek tartott szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD), amely a közvélemény-kutatások alapján vártnál és az előző, 2016-os Landtag-választáson elért eredményénél is gyengébben szerepelt, de továbbra is a második számú politikai erő az ország keleti részén, a volt NDK területén fekvő Szász-Anhaltban.

A CDU és az AfD mellett négy párt jutott be a magdeburgi Landtagba, a baloldali Die Linke, a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és új szereplőként a liberális FDP. Támogatottságuk nagyságrendekkel elmarad a CDU-éhoz és az AfD-éhez képest. A Die Linke és az SPD jelentősen gyengült, a Zöldek a vártnál kevésbé erősödtek. Mindez részben annak tulajdonítható, hogy az AfD áttörésének esélye miatt érzett aggodalom tízezres nagyságrendben terelt választókat más pártoktól az AfD győzelemének megakadályozására egyedül esélynek tartott CDU-hoz.

A CDU a szavazatok 37,1 százalékát szerezte meg, 7,3 százalékponttal erősödve a 2016-os 29,8 százalékhoz képest.

A jobbközép néppárttól jobbra álló AfD 20,8 százalékot szerzett, 3,5 százalékponttal kevesebbet az öt évvel korábbi 24,3 százaléknál.

A Die Linke 11 százalékos eredménnyel végzett a harmadik helyen, 5,3 százalékponttal elmaradva a 2016-os 16,3 százaléktól.

Az SPD első alkalommal süllyedt a 10 százalékos határ alá, a szavazatok 8,4 százalékát szerezte meg, 2,2 százalékponttal kevesebbet a 2016-os 10,6 százaléknál.

A Zöldek erősödtek, a szavazatok 5,9 százalékát szerezték meg, 0,7 százalékponttal többet az öt évvel korábbi 5,2 százaléknál.

Az FPD ezúttal átlépte az 5 százalékos küszöböt, így tíz év után ismét képviseletet szerzett a tartományi gyűlésben. A szavazatok 6,4 százalékát szerezték meg, 1,5 százalékponttal erősödve a 2016-os 4,9 százalékhoz képest.

A választási részvételi arány 57,4 százalék volt, csökkent az öt évvel korábbi 61,1 százalékhoz képest.

A CDU 2002 óta megszakítás nélkül kormányoz Szász-Anhaltban. A vasárnapi választással véget ért ciklusban az SPD-vel és a Zöldekkel volt koalícióban. Az új ciklusban egyedül az SPD-vel is képes lehet többségi kormányt alakítani.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink