Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Három nagyberuházással indul a nyár Budapesten

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Karancsi Rudolf

A pesti alsó rakpartot, a Blaha Lujza teret és a Lánchidat újítják.

Még júniusban elindul a pesti alsó rakpart megújítása a Margit híd és a Parlament között, a hónap közepén megkezdődik a Lánchíd felújításának újabb szakasza, a Blaha Lujza tér felújítása pedig július elején startolhat – közölte a főpolgármester kabinetfőnöke kedden a Facebook-oldalán.

Balogh Samu várostervező azt írta, június 7-én indul a pesti alsó rakpart megújítása a Margit híd és a Parlament közötti szakaszon, ennek nyomán összefüggő gyalogossétányt és Duna-parti fasort kapnak majd a budapestiek. A munkálatok miatt a hétvégi gyalogos-kerékpáros rakparti nyitást követően, hétfőtől autók már nem használhatják a Margit híd és a Lánchíd közötti szakaszt. A pesti alsó rakparton északról a Margit hídig, délről a Lánchídig lehet majd autóval közlekedni. A felújítás várhatóan az év végéig tart.

 

Nem kelhetünk át

Június 16-án kezdődik a Lánchíd felújításának újabb szakasza; lezárják az útpályát, a felújítás végéig nem lehet átkelni a hídon – olvasható a kabinetfőnöki bejegyzésben.

A Lánchíd kiesése miatt átalakul a közösségi közlekedési hálózat: egyes buszjáratok módosított, illetve rövidített útvonalon közlekednek majd, ugyanakkor fejlesztik Buda és a pesti belváros közösségi közlekedési kapcsolatait. A hiányzó szakaszok pótlásával összefüggő buszsávot alakítanak ki a Hegyalja úton, valamint új buszjáratot indítanak az Apor Vilmos tér és a Bosnyák tér között.

 

A türelmünket kérik

A Blaha Lujza tér felújítása a közbeszerzési eljárás eredményes lezárása esetén még július elején megindulhat. A munkálatok során teljesen megújul a térfelszín, akadálymentessé válik a közlekedési csomópont, fákat ültetnek a téren, és megteremtik annak lehetőségét, hogy a források biztosítása esetén visszaépülhessen a Rákóczi úti villamos és ahhoz közvetlenül kapcsolódhassanak a Népszínház utcai vonalak is. A Fővárosi Önkormányzat a munkálatok idejére a budapestiek türelmét kéri.

 

Ingyen buszozhatunk

A Budapesti Közlekedési Központ és második legnagyobb szolgáltatója, az ArrivaBus a BYD legmodernebb, teljesen elektromos városi autóbuszát, a BYD K9 UB 12m eBus típusú járművet teszteli valós forgalmi környezetben – közölte a BKK. A 105-ös busz vonalán június 2-ától mintegy két hétig e105-ös jelzéssel közlekedő jármű ingyenesen kipróbálható.

A Deutsche Bahn csoporthoz tartozó ArrivaBus több mint húsz éve részese a budapesti közösségi közlekedésnek, elkötelezett a környezetbarát járművek iránt – olvasható a BKK közleményében. Tavaly ősszel egy MAN, az elmúlt hetekben egy Mercedes-Benz e-busz érkezett a fővárosba, most pedig a BYD-del gyűjtik a hétköznapi tapasztalatokat. A kínai székhelyű BYD 12 méteres, teljes hosszában alacsonypadlós, dupla klímával felszerelt szóló autóbusza egy töltéssel 300 kilométert tud megtenni.

A Fővárosi Közgyűlés 2019-ben fogadta el a Budapesti Mobilitási Tervet, amelynek egyik fontos célkitűzése modern, környezetbarát járművek használata a közösségi közlekedésben, a BKK ezért zéró emissziós trolibuszok, elektromos buszok beszerzését preferálja – olvasható a közleményben. 

 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink