Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Újra a fővárosé lehet a Rác fürdő

Létrehozva:

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

A hétfői sikeres licitálás után a Budapest Gyógyfürdő és Hévízei Zrt. szerezheti meg a Rác fürdő ingatlanjait.

Arról, hogy az elővásárlási joggal rendelkezők akarnak-e élni a jogukkal, 30 napon belül kell nyilatkozniuk. Amennyiben az állam nem kíván élni ezzel, a fővárosi cég megkezdheti a fürdő felújítási munkálatainak tervezését.

A Főpolgármesteri Hivatal közleményében emlékeztetett: Budapest 2019-ben hivatalba lépő városvezetésének egyik kiemelt célja volt, hogy a Rác fürdő “több mint egy évtizedes kallódás után régi fényében kerüljön vissza a fővároshoz”.

A Rác fürdőre és a mellé épített 67 szobás szállodára még márciusban hirdetett nyilvános árverést az ingatlanokat birtokló Rác Nosztalgia Kft. felszámolásával megbízott Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. – közölték.

Ismertetésük szerint a kikiáltási ár valamivel több mint 5 milliárd forint volt, az árverésen való részvételhez megfizetendő előleg összege 254,4 millió forint.

Az értékesítési eljárást május elsején ismét meghirdették, gyakorlatilag ugyanazokkal a feltételekkel – tudatták.

A Főpolgármesteri Hivatal azt írta: a hétfői liciten szerezte meg az ingatlanokat a BGYH. Arról, hogy az elővásárlási joggal rendelkezők akarnak-e élni a jogukkal, 30 napon belül kell nyilatkozniuk. Amennyiben az állam nem kíván élni ezzel, a BGYH megkezdheti a fürdő felújítási munkálatainak tervezését.

Emlékeztettek, a Rác fürdő felújításáról és az ahhoz kapcsolódó szálloda építéséről még 2002 májusában döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Akkor olyan konstrukciót fogadtak el, hogy a műemlék jellegű fürdőépület felújítása mellett a szomszédos két telken szálloda épüljön – jelezte a hivatal.

A közleményben úgy fogalmaztak, „Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes szerint a Rác fürdőt 2010 őszén meg lehetett volna nyitni, de a Tarlós István vezette főváros kilenc évig erre nem volt képes, sőt eddig úgy látszott, a budapestiek elveszíthetik a város egyik ékkövét”. Hozzátették: ezt a folyamatot sikerülhet most visszafordítani.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink