Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Végre élőben: idén 10 éves a Margó Irodalmi Fesztivál

Létrehozva:

Képünk illusztráció: Egyedi Péter (b), Beck Zoltán (b2), Szűcs Krisztián (j2) és Kollár-Klemencz László (j) a Rájátszás című irodalmi-zenei produkcióban a Fishing On Orfű fesztivál első napján, 2019. június 19-én. | Fotó: MTI / Sóki Tamás

Újra a könyvekről szól a június: bár az Ünnepi Könyvhetet idén is szeptemberben rendezik csak meg, nem maradnak friss megjelenések és irodalmi programok nélkül az olvasni szeretők.

Az idén tíz éves Margó Irodalmi Fesztivál minden eddiginél izgalmasabb élményeket kínál június 10. és 13. között.

Spiró György, Barna Imre, Fábián Janka, Závada Péter, Beregi Tamás, Finy Petra, Hartay Csaba, Babiczky Tibor, Szvoren Edina, Kukorelly Endre, Varró Dániel – impozáns irodalmi névsorral csalogat a mára igencsak rangossá vált, frisseségét azonban változatlanul őrző könyves fesztivál, a Margó.

Az először 2011-ben, az Ünnepi Könyvhét alternatív programsorozataként különböző belvárosi helyszíneken megtartott programsorozat mára az irodalmi élet egyik legfontosabb eseménye. Az elmúlt tíz évben a fesztivál számos pillanata vált ikonikussá és több programeleme kelt önálló életre – például itt állt össze először a költőkből és zenészekből álló Rájátszás formáció, amelynek tagjai – Beck Zoltán, Egyedi Péter, Kollár-Klemencz László, Szűcs Krisztián, Grecsó Krisztián, Háy János és Kemény István – ismét közös színpadra lépnek.

A Margó Irodalmi Fesztivál idén új helyszínen, a megújult Városmajori Szabadtéri Színpadon várja mindazokat, akik kíváncsiak a legfrissebb megjelenésekre, egyedi zenei-irodalmi koprodukciókra vagy a rég nem látott írókra.

„A Margót sikeresen rendeztük meg tavaly nyáron online, de 2021-ben újra azokat a célokat szeretnénk elérni, amiket az indulásunkkor, tíz évvel ezelőtt: találkozni a magyar irodalommal, megtalálni a számunkra fontos szövegeket és szerzőket, és együtt lenni” – mondta Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatója.

„Számunkra a legfontosabb az olvasás és a könyvek népszerűsítése. Szeretnénk bemutatni annak, aki olvas, és annak is, aki nem, milyen csodák történhetnek velünk naponta, ha elmélyülünk egy történetben. A Bookline és a Margó Irodalmi Fesztivál a kezdetek óta ugyanazt gondolja a könyvekről: különleges találkozások ezek, és mindkét csapat azon dolgozik, hogy a könyvek határozzák meg mindennapjainkat” – emelte ki Sándor Gabriella, az eseményt támogató Bookline marketing és kommunikációs igazgatója.

A Margó szervezői igazi különlegességekkel is készülnek a júniusi eseményre. Többek között itt lesz először látható a Vecsei H. Miklós és barátai formáció közös produkciója, a Csoóri Sándor műveiből összeállított Párbeszéd, sötétben című koncert és Závada Péter Gondoskodás című új verseskötetét is a fesztiválon mutatja be zenész barátaival.

A Margón kerül sor a Mastercard® egyedülálló kezdeményezése, az Alkotótárs ösztöndíjprogram első díjátadójára, amelyet a kiíró a Könyves Magazinnal szakmai együttműködésben valósít meg. A tavasszal útjára indított pályázat célja a fiatal, de már nem pályakezdő szerzők támogatása, hogy egy évig csakis az alkotásnak szentelhessék idejüket.

A szervezők kiemelték, hogy a járványügyi előírások betartása mellett kiemelkedően fontos szervezési szempont, hogy a látogatók biztonságban érezzék magukat: a tágas és levegős, ültetett szabadtéri programok védettségi igazolvánnyal látogathatók. A több száz éves parkban a modern, 800 férőhelyes szabadtéri játszóhely, a Bookline busz, a Bisztró színpad és az olvasósarkok különleges hangulatú, igazi nyári Margó fesztivált ígérnek.

Kertész Anna

Legnépszerűbb cikkeink