Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

9 órai iskolakezdést javasol a főváros szeptembertől

Létrehozva:

Azért, hogy ősztől se alakulhasson ki zsúfoltság a közösségi közlekedésben, a BKK és a budapesti városvezetés azt javasolja az oktatási intézményeknek, hogy csúsztassák el a reggeli kezdést 9 órára.

Erről egyeztetett ma a városvezetés és a BKK, az Emmi, a KLIKK, 10 budapesti tankerület, Alapítványi és Magániskolák Egyesülete, Budapesten több oktatási intézményt fenntartó egyházak (katolikus, református, evangélikus, MAZSIHISZ, baptista), felsőoktatási intézmények, szakképzési centrumok, Pedagógusok Szakszervezete és Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete képviselőivel – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes beszámolt arról, hogy a munkáltatókkal hasonló fórumot szerveznek, hogy azokon a munkahelyeken, ahol a termelést ez nem befolyásolja, szintén lehetséges legyen a csúsztatott munkakezdés.

A reggel 7 és 8 közötti csúcsforgalom idején a közösségi közlekedésben utazók egyharmada diák, főként közép- és felsőoktatásban tanuló.

Fajcsák Lajos, a BKK Mobilitásmenedzsmentért felelős igazgatója egy prezentációban mutatta be, hogy a lépcsőzetes kezdés esetén 20 százalékkal lehetne csökkenteni az utasszámot a járműveken.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a gyakorlatba való átültetésről még további egyeztetésekre hívják az intézményvezetőket. Jelenleg a BKK és a főváros mindent megtesz, hogy helyreállítsák a bizalmat a közösségi közlekedéssel kapcsolatban és minimalizálják a fertőzésveszélyt. Ennek egyik feltétele a távolságtartás lehetővé tétele, a zsúfoltság elkerülése. (PH)

Legnépszerűbb cikkeink