Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

700 ezer forintos pipereasztal, Mátyás királyról könyv 3,8 millióért – sajátos közpénzkezelés

Létrehozva:

Két kisebb önkormányzat sajátos közpénzhasználatáról írt cikket az Átlátszó, a 2019-ben hatalomra került polgármesterek borították a bilit elődjeikről.

700 ezer forintos pipereasztalt is vásárolt az előző városvezetés Velencén, írja az Átlátszó, amely cikke a közpénzszórás önkormányzati példáit sorolja fel. Velencén az új, civil szervezeti tag polgármester Gerhard Ákos hozott fel két példát egy helyi lapban megjelent cikkben a visszás közpénzköltésre – az egyik a korábbi jegyző, Szvercsák Szilvia 80 millió forintot kapott jutalmak és prémiumok formájában.

A másik egy tükrös pipereasztal, ami bruttó 700 ezer forintjába került az önkormányzatnak, de egy tabletet is sikerült venni 585 ezer forintért. Gerhard azt mondta az Átlátszónak, Szvercsák rendelte a hivatali irodájába.

Az előző jegyzőt is megkérdezte az oldal,annyit mondott, „2019. június 30. napjától nem én töltöm be a jegyzői pozíciót Velence városában. A jelenlegi városvezetéstől teljes mértékben elhatárolódom, leginkább a következő örökérvényű mondás alapján: Aquila non captat muscas. (A sas nem kapkod legyekért.)”

A másik önkormányzat Aba falué, ahol Kossal Lajos előző polgármester vásárolt közpénzből érdekes dolgokat, például vízköpőket, de iratatott könyvet Mátyás királyról 3,8 millió forintért – méghozzá szabálytalanul, állítja a jelenlegi polgármester Mikula Lajos: a képviselő-testület jóváhagyása nélkül, holott minden 1 millió forint feletti döntésről ki kellett volna kérni a testület véleményét.

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink