Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Nem mindenki akar „áldozatokat hozni” az olimpiáért

Létrehozva:

Fotó: APA / Picturedesk / AFP / Stanislav Kogiku

Közösségi médiaoldalakon estek neki Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének, valamint John Coates alelnöknek a japánok.

Coates azért kapott kritikát, mert múlt pénteken arra a kérdésre, hogy egészségügyi veszélyhelyzet közepette is megrendezik-e Tokióban a játékokat, úgy válaszolt: „teljes mértékben igen”.

A hétvégén különböző sajtóorgánumok arról számoltak be, hogy Bach olyan kijelentéseket tett, amelyek szerint áldozatokra van szükség az olimpia megrendezéséhez. A japán lakosság ezen felháborodott, és a nagy többség azt követelte, hogy Japán mondjon le a rendezés lehetőségéről. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NO hétfőn jelezte, hogy az elnök nem a japán lakosságra gondolt, amikor erről beszélt, hanem a Nemzetközi Gyeplabda Szövetséggel folytatott egyeztetésen hangzott el tőle, hogy az olimpiai mozgalom minden tagjának áldozatot kell hoznia. A NOB hozzátette, a mostani példátlan helyzetben áldozatokra van szükség, mert számtalan intézkedést kell annak érdekében meghozniuk, hogy az olimpia középpontjában a sportversenyek maradjanak. 

Japánban a koronavírus-járvány negyedik hullámával küzdenek, Tokió és több más prefektúra május végéig egészségügyi veszélyhelyzet alatt áll. A szervezőbizottság és a NOB már többször közölte, hogy biztonságosan megrendezhető lesz az olimpia és a paralimpia a japán fővárosban, az pedig már korábban eldőlt, hogy külföldi nézőket nem engednek be az eseményekre. Később azt is bejelentették, hogy a külföldről érkező delegációk létszámát is csökkentik.

A tokiói megnyitóünnepség a tervek szerint július 23-án lesz, a játékok augusztus 8-ig tartanak. Ezt követően rendezik meg a paralimpiát augusztus 24-től szeptember 5-ig. Ahogy korábban megírtuk: a Kyodo hírügynökség felmérése szerint a japánok 60 százaléka szerint nem kellene megrendezni az olimpiát.

168.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink