Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Erős földrengés Japánban

Létrehozva:

EGY SZUPERMARKET MEGRONGÁLÓDOTT MENNYEZETE SIROISI VÁROSÁBAN 2022. MÁRCIUS 17-ÉN | FOTÓ: CHARLY TRIBALLEAU / AFP

Négy ember meghalt és háztartások tízezrei maradtak áram nélkül, miután nem sokkal éjfél előtt nagy erejű, 7,4-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti részét. 

Az eredetileg 7,3-as erősségű, de később a Japán Meteorológiai Ügynökség által 7,4-es erősségűre módosított rengés helyi idő szerint 23 óra 36 perckor történt, Fukusima prefektúra partjainál, 60 kilométeres mélységben. A jelentések szerint legalább 107 ember megsérült, többen közülük súlyosan, és délelőttig 4300 háztartás maradt víz nélkül. Fumio Kishida miniszterelnök elmondta, hogy négy ember meghalt, és a kormány fokozott készültségben lesz a következő két-három napban várható további erős rengések lehetősége miatt.

A földrengés sötétségbe borította a lakásokat és lehetetlenné tette a közlekedést; a Shinkansen vonat indulásait határozatlan időre felfüggesztették, és legalább egy, a régióba vezető főútvonalat biztonsági ellenőrzés miatt lezártak. Egyelőre nem lehet tudni, mikor állhat helyre a menetrend szerinti vasúti közlekedés.
A Tohoku Electric Power nevű villamosszolgáltatóhoz bekapcsolt mintegy 5775 háztartás azonban helyi idő szerint csütörtök délben még mindig áram nélkül maradt, bár a cég közölte, hogy várhatóan a nap folyamán a legtöbb háztartásban helyreáll az áramszolgáltatás. Fukusimától mintegy 300 km-re délre, Tokió egyes részein a rengés után azonnal elment az áram, de a legtöbb helyen három órán belül vissza is tért.

A japán gazdaság is megsínylette a rengést: az olyan vállalatok, mint a Toyota Motor és a chipgyártó Renesas Electronics igyekeztek felmérni a károkat, mivel az ellátási láncban bekövetkező zavarok valószínűleg hátrányosan befolyásolják az okostelefonok, elektronikai termékek és autók feszített globális termelését.

A földmozgás sokakban felidézte a 2011. március 11-én történt legnagyobb, 9,1-es erősségű rengésének emlékét, amely ugyanezen a területen, Fukusima prefektúrában történt. Ekkor árasztotta el a szökőár az atomerőművet, olvadást idézve elő. A legutóbbi rengés után egyetlen atomerőműből sem jelentettek rendellenességet. A 2011-es, 29 km mélységű, Fukusima partjainál bekövetkezett földrengés és szökőár – amelynek emlékére kevesebb mint egy hete emlékeztek meg országszerte – mintegy 18 000 halálos áldozatot követelt.

Reuters / PH

Legnépszerűbb cikkeink