Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Idén már lesz ballagás

Létrehozva:

Fotó: Merész Márton

Az iskolák május 25. után megszervezhetik a ballagásokat az épületükön kívüli területeken – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent rendeletből.

A kormány arról is döntött, hogy szóbeli pótlóvizsgát kell szervezni azok számára, akik az írásbeli vizsgán vagy a gyakorlati vizsgán nekik fel nem róható okokból nem tudtak részt venni.

Felmentik az iskolákat a rendezvényszervezés tilalma alól. A miniszterelnök által aláírt, keddtől hatályos, a Magyar Közlönyben is megjelent rendelet szerint idén már lehet ballagást szervezni az épületükön kívüli területeken – írja a 168.hu a 24.hu nyomán. Az első ünnepségekre május 25. után kerülhet sor.

A ballagásra meghívottaknak nem kell védettségi igazolvánnyal rendelkezniük, annyi a megkötés, hogy azok, akiknek nincs a birtokában ilyen dokumentum, az iskola zárt részeiben nem tartózkodhatnak. A többi részletszabályról, így a belépés rendjéről és arról, hogy egy ballagó hány embert hívhat meg a szabadtéri ünnepségre, a rendelet szerint az iskolaigazgatók dönthetnek. A maszkviselés mindenkinek kötelező lesz, ez alól kivételt csak a hat éven aluli gyerekek, az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élők, valamint a ballagó diákok és a ballagáson fellépők képeznek.

A kormány ezen kívül arról is döntött, hogy az érettségizők közül szóbeli pótlóvizsgát kell szervezni azok számára, akik az írásbeli vizsgán vagy a gyakorlati vizsgán nekik fel nem róható okból nem tudtak részt venni. Az erre vonatkozó kérelmet az intézmény igazgatójánál kell leadnia a végzős diáknak, az intézményvezető ezután engedélyezheti a számára a szóbeli pótlóvizsgát. Fontos, hogy ehhez legkésőbb május 28-án 16 óráig elektronikus úton el kell küldeni a „fel nem róható ok” igazolását. Az igazgató a döntéséről legkésőbb június 1-jéig elektronikus úton értesíti a vizsgázót, valamint – ha emelt szintű szóbeli vizsgát engedélyezett – a vizsga megszervezéséért felelős kormányhivatalt. A módosítás érinti a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló rendeletet is, mert „a szóbeli vizsga eredményéből érettségi pont számítható”.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink