Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Óriási élőlánccal tiltakoznak a tanárok és diákok

Létrehozva:

Országos tanársztrájkot hirdetett a szakszervezet, Budapesten óriási élőlánccal, vidéken tüntetésekkel tiltakoznak a tanárok. Cikkünk folyamatosan frissül.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országos pedagógus sztrájkot hirdetett az oktatás világnapjára, október 5-re. A sztrájkot eredetileg a két szakszervezet, vagyis a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) együtt szervezte, de végül ez utóbbi visszalépett, mert úgy vélik, kevés idejük maradt a kivitelezésre.

Az Erzsébet körúton haladnak

A Madách térről elindult néhány száz fős tömeg az Erzsébet körúton halad.

A Madách térről a tankerülethez vonulnak a tanárok

A tankerületi központhoz vonulnak a tanárok, hogy ott folytassák a tiltakozást.

Óriási lelkesedés és szolidaritás

Helyszíni tudósítónk szerint a diákok és tanáraik lelkesen tüntetnek, miközben nagyon sok autós integet és dudál nekik a Ferenciek terén.

Szabad országnak, Szabad oktatást!

A tanárainkat Becsüljétek meg!

Nincs tanár Nincs jövő!

A tanár velünk van! Fizessétek meg!

– olvashatóak a molinókon a helyszíni tudósítónk szerint.

Dudaszóval állnak ki a tanárok mellett a sofőrök

Egységes Közlekedési Szakszervezet felkérte a hivatásos és civil sofőröket, hogy dudaszóval álljanak ki a tanárok mellett. Erről itt olvashat bővebben.

Élőlánc és tömeg

Hat iskola részvételével élőláncot alakítottak a Keleti Pályaudvar és a Döbrentei tér között – írja az Index.hu.

Az akcióhoz hat iskola, az Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, a Radnóti Miklós Gyakorlóiskola, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, a Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola és az Eötvös József Gimnázium csatlakozott, de a helyszínre érkezett sok szülő és támogató is, a Blaha Lujza téren nagy a tömeg, a környék gyalogosan csak nehezen járható.

Az oktatás ügye lesz ma a figyelem (és a sztrájk) fókuszában

Reggel országos sztrájk, élőláncos demonstrációk vidéken és a fővárosban, flashmob, délután hídfoglalás és este koncerttel egybekötött tüntetés a Kossuth téren – ezek az események szerveződnek a tanárok bérrendezése, az oktatási intézmények állapota, a köznevelési struktúra megváltoztatása ügyében. A tanárok már jó ideje hallatják a hangjukat. Azt szerették volna elérni, hogy rendezzék a bérüket, azaz ne a 2014-es minimálbér szerint határozzák meg az illetményüket. A kormány már régóta az EU-val való megállapodáshoz kötött helyreállítási alapból szeretné finanszírozni az ágazat béremelését. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: januártól 10 százalékos béremelést tudnak garantálni a tanároknak, a pedagógusok bére 2027-ig fogja elérni a diplomás átlagbér 80 százalékát, jelenleg ennek a 60 százaléka a fizetésük. A szakszervezetek szerint ez nem elég, azonnali 35 százalékos béremelésre lenne szükség. Ezen kívül mind a tanárok, mind a diákok rendkívül leterheltek, ami a tanárok szerint kontraproduktív, ezért az oktatásban részt vevők munkaterheinek csökkentéséért és a korábban korlátozott sztrájkjoguk visszaállításáért is küzdenek.

Mit tettek eddig a pedagógusok?

A tanárok január óta küzdenek a céljaikért. A  sztrájkjoguk korlátozása után gördülő sztrájkba és polgári engedetlenségi akcióba kezdtek a pedagógusok. Ennek eredményeképpen először írásbeli figyelmeztetést, majd a munkaviszonyuk megszüntetéséről szóló levelet kaptak kézhez először a miskolci Hermann Ottó Gimnáziumban, majd pedig a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. A tanárok azonban nem hátrálnak meg, ma országos sztrájkba kezdenek. Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja szerint 13 ezernél is több pedagógus jelezte csatlakozását.

A pedagógus társadalom sem egységes a kiállásban. A január óta tartó sztrájk, polgári engedetlenségi akciók és gördülő sztrájk részvételi aránya szerint még a pedagógusok 30 százaléka sem állt bele a sztrájkba és a polgári engedetlenségbe: a januári alkalommal körülbelül 20 ezer tanár sztrájkolt, a márciusban körülbelül 28 ezer. Az alap-és középfokú köznevelésben nagyjából 115 ezer tanár dolgozik – foglalja össze a Telex.

Milyen események várhatóak ma?

Budapesten reggel 7-7:20-ig a Móricz Zsigmond Gimnáziumnál terveznek élőláncot szülők, diákok közösen. A Facebookon azt írják: „Minden szülőt, diákot és együttérző embert várunk fekete ruhában, hogy közösen lépjünk fel a tanárok mellett és a jövőnkért”.

Csepelen 7:15-től „Nincs tanár, nincs jövő!” címmel szerveződik szolidaritás a tanárok mellett, a Jedlik Ányos Gimnázium, a Móra Ferenc és a Vermes Miklós Általános Iskolák között szeretnének a résztvevők élőláncot alkotni.

Hasonló megmozdulás lesz Szegeden is 7:30-kor, a szegedi SZC Gábor Dénes Technikumnál és a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium előtt, a szervezők azt írják: a cél az, hogy felhívják a figyelmet az oktatásban érintettek nehézségeire, az oktatási rendszer súlyos gondjaira.

Budapesten reggel 7:30-kor az Eötvös József Gimnázium és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tanári karának jelentős része, támogató szülők és diákok vesznek részt egy közös eseményen. A tervek szerint egy nyilatkozatot szeretnének felolvasni az összegyűlt tömegnek, majd képet készítenek.

A Karinthy Frigyes Gimnáziumban 7:45-kor kezdődik az élőlánc, amiben szülők, diákok, tanárok vesznek részt. A terv az, hogy mindenki visz egy vödröt otthonról, ezekkel állják körbe az iskolát fekete ruhában. A vödörrel azt szeretnék kifejezni, hogy az iskola számos terme, folyosója, mellékhelyisége, tanárija évek óta beázik. 8:30-tól egy performanszt terveznek.

Budapesten egészen a Ferenciek terétől a Keleti pályaudvarig tartó élőláncot terveznek a demonstrálók 7:45 és 9 óra között.

A Telex úgy tudja, a Madách téren is lesz egy flashmob reggel 9 órától. Több iskola összehangolt szervezésében, pedagógusok, az őket segítő munkatársak, diákok, szülők fognak részt venni a körülbelül 30 perces eseményen.

Veszprémben egész nap helyi megmozdulásokra és élőláncra kell számítani. Tervben van még tiltakozás Óbudán, Budaörsön, Sopronban, Budakalászon és a Széll Kálmán téren is.

Délután három óra körül a szakszervezetek fognak petíciót átadni az alapvető jogok biztosának fővárosi és területi hivatalainál. Többek között Budapesten, Győrben, Miskolcon és Pécsett. A szakszervezetek sztrájkot támogató petícióját több mint hetvenezren írták alá.

Tüntetés, hídfoglalás, koncert

A diákok délután ötre szervezték a Margit-híd elfoglalását. A nyitóbeszédek után láncot alkotva fognak felvonulni és elfoglalni a hidat, majd tánc és éneklés következik. Ezután a szervezők krétákat osztanak ki, ezek segítségével bárki ott hagyhatja üzenetét az aszfalton. Végül 18:50-kor lesz vége az eseménynek, és a résztvevők a tervek szerint együtt vonulnak át a Kossuth térre.

A Parlament elé este hét órára a noÁr Mozgalom és a Tanítanék Mozgalom közösen szolidaritási koncerttel egybekötött tüntetést szervezett a pedagógusokért.

Legnépszerűbb cikkeink