Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Az űrutazás roncsolja az emberi agyat

Létrehozva:

A SpaceX Crew Dragon kilövése | Fotó: Sputnik / AFP / NASA / Bill Ingalls

Térbeli-vizuális feladatokkal vizsgálták magyar kutatók a hosszútávú űrutazás agyműködésre és a megismerési folyamatokra gyakorolt hatását.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Környezeti Adaptáció és Űrkutatási Csoportjának kutatói elsőként mutattak ki jelentős teljesítményromlást az űrutazás kezdeti és későbbi szakaszaiban egyaránt. A kutatók legújabb eredményeikről a Scientific Reports című folyóiratban számoltak be májusban. 

Mint írták, annak ellenére, hogy a következő évtizedek során akár valósággá is válhat az emberiség számára a Mars meghódítása, arról nagyon keveset tudunk, hogy miképp hathat egy ehhez fogható hosszúságú űrutazás az űrhajósok kognitív képességeire. A kutatócsoport a vizsgálatok során arra lett figyelmes, hogy az emberi agyban jelentős teljesítményromlás lép fel az űrutazás kezdeti és későbbi szakaszaiban egyaránt. A közlemény szerint az űrutazást megelőző állapothoz képest a legénység téri-vizuális feladatok során mért reakcióideje és a hibázások száma tartósan megnőtt, emellett mind az akaratlagos, mind az automatikus figyelemre jellemző agyi elektromos jelek jelentős csökkenést mutattak. 

Az Európai Űrügynökség által szponzorált kísérletben részt vevő 5 űrhajós téri-vizuális képességeket és munkamemóriát igénybe vevő reakcióidő feladatokat végzett, miközben az agyi elektromos jeleket is regisztrálták összesen 9 alkalommal. Az űrhajósok, hogy megbízható viszonyítási alapot szolgáltassanak az űrutazás hatásának vizsgálatához, a startot megelőző hónapokban 3 alkalommal végezték el a kísérletet. A Nemzetközi Űrállomáson először a fél éves küldetés korai szakaszában, majd egy mintegy 2 hónappal később történt mérés alkalmával is. A visszatérés utáni első héten még kimutatható volt a teljesítményromlás, míg 2-3 héttel később már csak az EEG jelekben volt kisebb eltérés. Az eredmények az űrállomás körülményeihez való alkalmazkodás elégtelenségét jelzik, emellett felvetik a kérdést, hogy a téri-vizuális feladatokban mért teljesítményromlás vajon az általános kognitív képességek romlását jelzi-e – írták a kutatók, hangsúlyozva, hogy fel kell térképezni, hogy a kutatócsoport által feltárt változások veszélyeztethetik-e a jóval hosszabb űrbéli tartózkodást követelő Mars-expedíciók sikerességét. 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink