Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Lezárult az NB I idei szezonja

Létrehozva:

Fotó: MTI / Mohai Balázs

Nem volt meglepetés az első és az utolsó helyezett kilétét illetően, a Fradi és a Budafok között azonban izgalmasan alakult a bajnokság.

Ha valaki az NB I-es labdarúgó bajnokság első fordulója előtt arra fogadott, hogy a Ferencváros lesz a bajnok, a Budafok pedig az egyik kieső, nem kockáztatott nagyot. Ettől független bőven akadtak meglepetések a vasárnap véget ért bajnokságban.

Gyorsan szögezzük le: a Ferencvárosnál idén sem volt jobb csapat az NB I-ben. Pedig sokan – leginkább Fehérváron – arra számítottak, hogy a Fradi elfárad a kettős terhelésben, azaz a nemzetközi kupában való részvétellel háttérbe szorul majd a bajnokság a csapatnál. 

 

Kettős terhelés

Ez az érzés, vagy inkább vágy erősödött akkor, amikor a zöld-fehérek bejutottak a Bajnokok Ligája csoportkörébe, ahol a Barcelona, a Juventus és a Dinamo Kijev ellen kellett pályára lépniük. A Fradi a várakozással ellentétben nem fáradt el, sőt érdekesség, hogy a bajnokcsapat talán éppen akkor teljesített a legjobban, amikor megvolt a kettős terhelés, és a visszaesés inkább tavasszal volt érezhető. No persze ez sem volt akkora, hogy veszélyeztesse a bajnoki címet, sőt, a Ferencváros a 12 csapatos, 33 fordulós bajnokság bevezetése óta a legtöbb pontot szerezte, azaz pontrekorddal lett bajnok.

 

Meglepetések

Volt viszont visszaesés a Fehérváron, ahol nem titkoltan úgy vágtak neki a bajnokságnak, hogy „most aztán megmutatjuk” a Fradinak. Nos, nemhogy a Fradinak nem mutatták meg, de még a „kistestvér” Puskás Akadémia is megelőzte őket. A „Vidinek” így meg kellett elégednie a bronzéremmel, ami persze Márton Gábor vezetőedző állásába került, így a bajnokságot az osztrák válogatott mellől elcsábított Szabics Imrével fejezték be a piros-kékek.

És ha már meglepetésekről beszélünk: sokan nem számítottak arra, hogy a Puskás Akadémia a tavalyi bronzérem után egyet előrelép, ám Hornyák Zsolt csapata ezúttal második lett, ráadásul tavasszal igen kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva, így megérdemelten. A felcsútiak akkor engedtek csak ki egy kicsit, amikor matematikailag is biztossá vált, hogy nem nyerhetik meg a bajnokságot – igaz, erre talán senki nem is gondolt komolyan – de így is a klub történetének legjobb eredményével rukkoltak elő.

 

Paksi gólözön

Meglepetésnek nevezhetjük a Paks szereplését, és nem csak azért, mert a negyedik helyen végzett a csapat. A klub alapelve, hogy nem játszik a csapatban légiós, a mostani sikert is csupa magyar labdarúgóval érték el, ráadásul ők szerezték a legtöbb gólt – szám szerint hetvenhatot –, sőt Hahn János személyben ők adták a gólkirályt is. 

Mint fentebb írtuk, sokan biztosra vették, hogy az egyik kieső a Budafok lesz, és bár a szimpatikus budapesti kiscsapat a bajnokság elején okozott meglepetéseket – volt, hogy ők álltak a tabella élén – a pontvadászat utolsó harmadában megmutatkozott, hogy nekik azért erős az NB I. A végére már nagyarányú vereségek is becsúsztak, a Pakstól kapott kilenc gól után a sikeredző, Csizmadia Csaba távozott is. 

Azt viszont sokáig nem lehetett tudni, ki lesz a Budafok mellett a másik kieső. Sokan szapulják a 12 csapatos bajnokságot, mondván, hogy így vidéki fellegvárak szorulnak az NB II-be, de azt biztosan nem lehet mondani az első osztályra, hogy lehet lazítani. Mert az a csapat, amelyik itt egy kicsit is kienged, gyorsan a kieső zónában találhatja magát. Átélte ezt idén az Újpest és a Honvéd is, mindkét csapat az utolsó előtti fordulóban tudta bebiztosítani az NB I-es tagságát, de sokáig izgultak Zalaegerszegen és Mezőkövesden is. Az utolsó előttiként búcsúzó Diósgyőr és a hatodik helyen végző Újpest között mindössze kilenc pont volt a különbség, ami három megnyert mérkőzést jelent. 

 

Diósgyőri káosz

Igen, végül a Diósgyőr „hullott vissza” a másodosztályba, köszönhetően leginkább annak a fejetlenségnek, ami a klubot jellemezte. A DVTK évek óta a szakadék szélén táncolt, ám valahogy mindig megmenekült. Mostanáig. A káoszra jellemző, hogy Leisztinger Tamás tulajdonolta klubhoz decemberben új edző érkezett Geri Gergely személyében, aki mindössze egy hónapot élt meg a kispadon. Merthogy Leisztinger januárban eladta a klubot, és az új tulaj – aki Mészáros Lőrinchez és a Puskás Akadémiához is köthető – másik edzőt hozott. Amint azt Benczés Miklós, a klub sportigazgatója januárban elmondta, a horvát Zoran Zekic kiváló eredményekkel és nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező szakember, aki korábban több nehéz feladatot is sikerrel oldott meg. A tréner korábban éppen a Mészáros Lőrinc horvát érdekeltségéhez tartozó Osijek csapatánál volt edző, és bár rengeteg, nevesincs légióssal erősítette meg új csapatát, az NB I-ben tartania nem sikerült. Még úgy sem, hogy a végén volt egy röpke feltámadásuk – a DVTK az új edző első meccsén az addig veretlen Fradi győzte le, majd a Puskás Akadémia és a korábbi felcsúti vezető, Jakab János által elnökölt Budafok sem úszta meg a diósgyőri hengert. Most persze Zekics mester távozik, és vele együtt megy 15 légiós is, így Diósgyőrben nemcsak a kiesést kell feldolgozni, hanem egy teljesen új csapatot kell építeni. 

*

 

OTP Bank Liga, 33. (utolsó) forduló: Mezőkövesd–MTK 5-1, Bp. Honvéd–Ferencváros 1-2, Újpest–Zalaegerszeg 5-4, Diósgyőr–Fehérvár 0-4, Kisvárda–Paks 5-1, Puskás Akadémia–Budafok 5-0.

A végeredmény: 1. Ferencváros 78 pont, 2. Puskás Akadémia 58, 3. Fehérvár 56, 4. Paks 50, 5. Kisvárda 46, 6. Újpest 42, 7. MTK 42, 8. Mezőkövesd 42, 9. Zalaegerszeg 37, 10. Bp. Honvéd 37, 11. Diósgyőr 33, 12. Budafok 27.

Gólkirály: Hahn János (Paks) 22 góllal.

A következő szezonban a Ferencváros a Bajnokok Ligájában, a Puskás Akadémia, a Fehérvár, és a Magyar Kupát megnyerő Újpest az első alkalommal kiírt Európai Konferencia Ligában próbálhat szerencsét, a Diósgyőr és a Budafok pedig a másodosztályban szerepel majd.

 

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink