Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Lövöldözésbe fulladt a születésnap

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: AFP / Chet Strange

Hat ember meghalt egy lövöldözésben vasárnap reggel egy születésnapi bulin az Egyesült Államokban.

A helyi rendőrség közölte, hogy a lövöldöző – vélhetően az egyik áldozat barátja – szintén meghalt. 

A Colorado Springs-i rendőrséget nem sokkal éjfél után értesítették telefonon a lövöldözésről. A járőrök hamar megékeztek a Canterbury mobilház-parkhoz, ahol hat halott felnőttet találtak, valamint egy hetedik embert, aki megsebesült, ő később egy helyi kórházban belehalt a sérüléseibe.

A rendőrség úgy véli, hogy a gyanúsított akkor hajtott a házhoz, amikor már tartott a buli, és tüzet nyitott a mulatozókra, ezután önmagával is végzett. A lövöldözésben egyetlen gyermek sem sérült meg. A rendőrség vizsgálja a lehetséges indítékokat.

„Szavakkal leírhatatlan a ma reggel tragédia” – mondta Vince Niski, Colorado Springs-i rendőrfőkapitány. – „Rendőrfőkapitányként, férjeként, apaként, nagyapaként és a közösség tagjaként is megszakad a szívem azokért a családokért, akik elvesztették a gyermeküket, akik elvesztették szüleiket” – tette hozzá.

A CNN megírta, hogy az Egyesült Államokban 2020-ban a koronavírus-járvány elleni lezárások ellenére drámai módon megnőtt az erőszakos bűncselekmények száma. Január és október között a gyilkosságok aránya 29 százalékkal nőtt 2019 azonos időszakához képest – ez a büntető igazságszolgáltatás nemzeti bizottságának novemberi jelentéséből derül ki. A növekedés az Egyesült Államok metropoliszaiban volt a leginkább szembeötlő, köztük Chicagóban (55 százalék), New Yorkban (41 százalék) és Los Angelesben (30 százalék).

A járvány új megvilágításba helyezte a városokban megnövekedett erőszak elleni harcot – hangsúlyozták szakértők a CNN-nek. A koronavírusjárvány elleni küzdelem az állami kormányzatok és a szövetségi kormány korábban soha nem látott együttműködését hozta magával. Szakértők szerint a büntető igazságszolgáltatás területén ugyanezt a megközelítést kellene alkalmazni a jövőben is.

„Az erőszak az egyenlőtlenségek okozta nyugtalanság tünete, amit évtizedek óta tapasztalunk a közösségeinkben. Ezen nem fogunk egyik napról a másikra változtatni, hanem 10-20 éves tervet kell rá kidolgoznunk” – mondta Eddie Bocanegra, a Heartland Alliance nevű emberi jogokkal foglalkozó chicagói szervezet igazgatója. Ha nem vagyunk képesek erőfeszítéseket tenni a következő nemzedékekért, akkor ezek a beszélgetések 20-30 év múlva is ugyanitt tartanak majd” – fogalmazott.

Richard Rosenfeld, a University of Missouri–St. Louis kriminológusa a CNN-nek úgy vélekedett, hogy a rendőri erőszak tanúi és elszenvedői ugyanazok a csoportok, amelyekben a bűnözés növekedése összpontosul. Ezeknek az embereknek soha nem volt erős vagy pozitív kapcsolata a rendőrséggel, és ez arra készteti őket, hogy az igazságszolgáltatást a saját kezükbe vegyék. „A rendőri erőszak térnyerése és a járvány okozta társadalmi feszültségek halálos elegyet alkotnak” – fogalmazott a szakértő.

Legnépszerűbb cikkeink