Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Felszólítást kapott a Mazsihisz

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Elhalasztották a vasárnapra kitűzött tárgyalást.

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség az örökjáradék ügyében kezdeményezett pert egy izraeli vallási bíróságon. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetség képviselője nem jelent meg a vasárnapra kitűzött tárgyaláson – a szervezet korábban már jelezte, hogy távol marad a jeruzsálemi pertől.

Elhalasztották a vasárnapra kitűzött tárgyalást, a jeruzsálemi vallási bíróság azt szeretné, ha a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is képviseltetné magát a perben – írja a Neokohn.hu. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) vallási bíróságon perelte be a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz) a történelmi egyházaknak járó úgynevezett örökjáradék ügyében. Nemrég a jeruzsálemi főrabbinátus vallási bírósága az örökjáradék kifizetésének befagyasztására kérte a kormányt, amíg ítélet nem születik az ügyben. 

A Mazsihisz pénteki állásfoglalása szerint megalapozatlannak tartja a másik két szervezet anyagi igényét, és nem fogadja el joghatóságnak a jeruzsálemi fórumot. A Mazsihisz korábban már jelezte, hogy távol marad a jeruzsálemi pertől.

A Jeruzsálemi Főrabbinátus Bíróságának Polgári Tagozata vasárnap megtartotta a tárgyalást, azonban azon a Mazsihisz képviselője nem jelent meg. Az EMIH jogi képviselőjének beszámolója szerint a bíróság „megütközéssel fogadta a Mazsihisz szokatlan eljárását és a sajtóban megjelent nyilatkozatait, hogy a bíróság joghatóságát megkérdőjelezi”.

A távolmaradás után arra lehet számítani, hogy Jeruzsálemben a következő napokban kitűzik a tárgyalás időpontját. A bíróság emellett felszólította a Mazsihiszt, hogy mint zsidó egyház ismerje el a vallási bíróság joghatóságát, illetve a továbbiakban vegyen részt az eljárásban.

168.hu / neokohn.hu

Legnépszerűbb cikkeink