Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Kiszűrik és az óceánba eresztik a szennyezőanyagot a hajók kipufogógázából a nagy hajótársaságok

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Ahelyett, hogy alacsony kéntartalmú üzemanyagot használnának. A szennyezés emiatt vízben lebegő szeméttelepeket hoz létre a kikötőkben.

A hajózási társaságok azzal a technológiával élnek vissza, amely lehetővé teszi, hogy a hajók kipufogógázából kiszűrjék a ként és azt folyékony formában a tengerbe eresszék.

A Nemzetközi Hajózási Szervezet döntése értelmében a teherhajók és a kirándulóhajók 2020 januárja óta kénytelenek alacsonyabb szinten tartani a kipufogógázzal kibocsátott kén mennyiségét. A hajózási társaságok azonban ahelyett, hogy áttértek volna az alacsonyabb kéntartalmú üzemanyagok használatára, olcsóbb megoldásként a ként a kipufogógázból  kimosó berendezéseket szereztek be. 

Az International Council on Clean Transportation (ICCT) nonprofit kutatóhálózat egy új tanulmánya szerint a hajók évente 10 milliárd tonna kénnel szennyezett vizet bocsátanak a tengerbe a világon. 

A jelenség leginkább a Karib-tenger térségében és Floridában jellemző. A kutatók úgy vélik, hogy a hajókra vonatkozó környezetvédelmi előírás fő kárvallottja a kajmán-szigeteki George Town, amelynek a kikötőibe bocsátott összes szennyvíz 14,1 százaléka kerül a tengerbe, valamennyi óceánjáró kirándulóhajókból.

A harmadik és az ötödik legtöbb ilyen szennyvíz a Bahamákon lévő Freeportban és Nassauban kerül az óceánba, ezeket a grenadai St. George követi a hatodik helyen. Az amerikai kikötők közül a floridai Everglades (10.) és Miami (11.) a legszennyezettebb. 

Ily módon a szennyezés nem oszlik szét a világ óceánjain, hanem néhány olyan térségre összpontosul, ahol már eddig is aggasztó volt a tengeri élővilág állapota – hívta fel a figyelmet az Ocean Conservancy környezetvédő szervezet. 

Az ICCT tengerprogramjának vezetője, Bryan Comer szerint a kialakult helyzet annak következménye, hogy nem magát a szennyezést próbálták szabályozni a 2020 januárjában életbe léptetett jogszabályokkal, hanem csak egyes szennyezőanyagok kibocsátását.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink