Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Már az 1950-es évek óta nyelnek mikroműanyagokat a halak

Létrehozva:

Fotó: Biosphoto / AFP / Paulo de Oliveira

Ezek koncentrációja pedig az előrecsomagolt termékek használatával folyamatosan növekedett a beleikben – írja a PhysOrg-com tudományos-ismeretterjesztő hírportál alapján az MTI.

„Az elmúlt 10-15 évben közismert problémává vált, hogy műanyag van a vizekben. Valójában azonban az organizmusok azóta ki vannak téve azok hatásainak, mióta felfedezték a műanyagot” – mondta Tim Hoellein, a chicagói Loyola Egyetem kutatója, az Ecological Applications című tudományos lapban megjelent tanulmány vezető szerzője.

Hoellein a Field Museum ichthiológusa, vagyis halkutatója, Caleb McMahan közreműködésével vizsgálta meg a múzeum gyűjteményében található, az 1900-as évek óta rendszeresen begyűjtött és alkoholos üvegben tárolt halakat, a pisztrángsügér, a pettyes- vagy csatornaharcsa, a feketeszájú géb és a Notropis stramineus tudományos néven ismert csellefaj egyedeit. A vizsgálatok során eltávolították a halak emésztőszerveit, és hogy ezekben megtalálják a műanyagrészecskéket, hidrogén-peroxiddal kezelték őket. „Bugyborékol és habzik, lebont minden szerves anyagot, azonban a műanyag ellenáll neki” – magyarázták a kutatás során használt anyag fontosságát a kutatók.

A hátramaradó műanyag szabad szemmel nem látható, leginkább csak egy sárga foltnak tűnik, mikroszkóp alatt azonban könnyedén azonosíthatóvá válik. Ha az apró maradványok szélei rojtosan kopottak, akkor szerves anyagról van szó, de ha nagyon simák, akkor nagy valószínűséggel mikroműanyagokról – tették hozzá. A szakértők megállapították, hogy az évszázad közepe előtt egyáltalán nem voltak még mikroműanyagok a halak emésztőszerveiben, az 1950-es évektől, a műanyagtermelés beindulásával azonban egyre nagyobb mennyiségben jelentek meg, okozva ezzel egyre nagyobb problémát az élővilág és a vízi állatokat fogyasztók számára. „Mikroműanyag származhat nagyobb, széttöredezett tárgyakból, de gyakran a ruhákból erednek. Valahányszor kimosod a harisnyádat vagy egy poliészter pólót, apró szálak szakadnak le és kerülnek bele a vizekbe” – mondta Loren Hou, a Loyola Egyetem munkatársa.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink