Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Műzátonnyal mentenék a korallokat

Létrehozva:

Ocean Shot elnevezésű zátonymodulok | Fotó: Reef Ball Foundation

Új korallmentő technológia segíthet visszafordítani a klímaváltozás okozta károkat.

Az Ocean Shot elnevezésű zátonymodulok a természetes korallzátonyok formáját utánozva lehetőséget biztosítanak a letelepedésre a korallok és más tengeri élőlények számára.

A projekt egy hektárnyi területet fed le a karib-tengeri szigetország, Antigua és Barbuda partvidékén található halott korallzátonynál. A John Paul DeJoria amerikai vállalkozó támogatásával megvalósuló technológia a közeli partmenti közösségeket is védi a viharok erős hullámaitól és a tengerszint emelkedésétől.

Deborah Brosnan tengerbiológus a tervekkel kapcsolatban elmondta, hogy több új technológiát is tesztelnek, amelyek célja a korallnövekedés felgyorsítása, egy hektárnyi terület természetes helyreállásához ugyanis egy teljes évtizedre van szükség.

Egy közeli korallnevelő telepen több fajt is növesztenek, amelyek a tervek szerint segíteni fognak betelepíteni a mesterséges zátonyokat.

A korallok nagyon érzékenyek a körülöttük lévő víz hőmérsékletének változására. Amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élő, színüket adó és a tápanyagaik előállításában kulcsszerepet játszó algák kilökődnek és csak a fehéres színű mészváz marad utánuk. Ez a jelenség a korallfehéredés. Amennyiben a fehéredés hosszú ideig fennáll, a korallok éhen halhatnak, ha viszont néhány héten belül visszaépülnek a szöveteikbe az algák, akkor általában felépülnek.

A hőmérséklet emelkedése mellett az óceánok savasodása és a súlyos terhet jelentő könyörtelen viharok is veszélyeztetik ezeket az ökoszisztémákat.

A klímaváltozás hatására a kutatók becslései szerint a világ korallzátonyainak mintegy fele már elpusztult, és a többi is súlyos veszélyben van.

A korallzátonyok a tengeri biodiverzitás 25 százalékának létét támogatják, köztük azokat a teknősöket, halakat és rákokat, amelyek a globális halászat célpontjai. 

Antigua és Barbuda után az Ocean Shot projektet a Karib-tenger és Latin-Amerika más helyszíneire is telepítik.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink