Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Magyar finálét rendeznek a vízilabda Eurokupában

Létrehozva:

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Biztos, hogy 2018 után újra Magyarországra kerül a trófea.

Mióta Eurokupának hívják a vízilabdázok második számú nemzetközi kupasorozatát, még soha nem fordult elő, hogy két magyar csapat játssza a döntőt. Most viszont a Szolnok és az OSC is bejutott a fináléba, így már biztos, hogy 2018 után újra Magyarországra kerül a trófea.

Már az elődöntő sorsolásakor a magyar csapatok mellé állt a szerencse, hiszen elkerülték egymást, így tudni lehetett, hogy amennyiben mindkét gárda legyőzi aktuális ellenfelét, létrejöhet a magyar finálé. Persze, ez nem volt olyan könnyű, mint ahogy azt sokan gondolják.

 

Épp csak fennmaradtak

Az OSC az egyik legnagyobb görög klubbal, a Vouliagmenivel játszott, amelynek női és férfi vízilabdacsapata is nyert már görög bajnokságot és kupát, sőt, nemzetközi szinten is ért el kimagasló eredményeket. Éppen ezért az OSC-nek a hazai pályán elért háromgólos győzelme nem jelentett teljes biztonságot. Varga Dániel vezetőedző például az idény legfontosabb meccsének nevezte az athéni összecsapást, amit aztán végig uralni tudott a magyar csapat. A görögök egyszer sem tudtak egy gólnál többel vezetni, ráadásul a harmadik harmadban már nálunk volt az előny, a végén pedig a meccset is megnyerte az OSC, és így kettős győzelemmel jutott be a döntőbe.

„A Vouliagmeni elleni meccsre elsősorban mentálisan kellett jól felkészülnünk, mert éreztük, hogy a győzelem, illetve a továbbjutás kulcsa az lesz, hogy a kritikus pillanatokat fejben jól vesszük-e. Örömmel mondhatom, hogy így történt! Többször is volt olyan periódusa a meccsnek, amikor elmehetett volna több góllal is a görög csapat, de a fiúk tudták, mi a dolguk” – nyilatkozta a mérkőzés után Varga Dániel, aki hozzátette, örül az eredményeknek, de számára nagyobb öröm az a fejlődési ív, amit a csapattal leírtak az elmúlt szűk egy évben.

Ez nem is csoda, hiszen alig egy évvel ezelőtt az OSC-t sokan biztos kiesőnek titulálták, sőt, a csapat életbenmaradása is veszélybe került. Egyik pillanatról a másikra kiszállt ugyanis a névszponzor, de akkor érkezett Varga, és a kizárólag magyar játékosokból álló csapata jelenleg harmadik a bajnokságban, és döntőt játszik az Eurokupában.

 

Szolnok: sima ügy

A Szolnok hazánk legsikeresebb vidéki vízilabda-egyesülete, kilencszer nyerte meg a magyar bajnokságot, és hatszor hódította el a Magyar Kupát. A klub legnagyobb sikere mégis az volt, amikor 2017. május 27-én a Jug Dubrovnik elleni 10-5-ös győzelmükkel megnyerték a Bajnokok Ligáját, alig néhány hónap múlva pedig a LEN-szuperkupa mérkőzésen 6–6-os döntetlent követően büntetőkkel legyőzték a Ferencvárost és történetük során először elhódították a kupát.

Most szintén ott állnak a nemzetközi kupagyőzelem kapujába, ahova az OSC-hez hasonlóan szintén kettős győzelemmel jutottak el. Igaz, ők kissé nyugodtabban várhatták a Crvena Zvezda elleni mérkőzést, lévén már a párharc első felvonását is nyolcgólos különbséggel nyerték meg. A szerbek a második mérkőzésen sem állították megoldhatatlan feladat elé Zsivko Gocics tanítványait, akik a visszavágót is simán megnyerték. 

„Mindenki tudta, hogy már Belgrádban eldőlt a továbbjutás, a visszavágón mindent beleadtunk, de ennyire voltunk képesek. Mint a játék és az eredmény is mutatja, a Szolnok sokkal jobb csapat nálunk. Sok sikert kívánunk nekik a kupa döntőjében” – mondta a lefújás után Alekszandar Filipovics, a vendégek edzője, míg a hazaiak trénere, Zsivko Gocics szerint is teljes mértékben a Szolnok akarata érvényesült. 

„Annak ellenére, hogy nyolcgólos előnyünk volt a visszavágóra, dicséretes módon nagyon motiváltan vízilabdáztunk. Örömteli, hogy két magyar csapat játszhatja az Eurokupa fináléját” – mondta a mester.

 

Magyar győztesek

Az Eurokupa a LEN Kupa utódja. A sorozatot először 1992/93-ban rendezték meg, és akkor rögtön magyar győztest is avattak, hiszen a döntőben az Újpest legyőzte az olasz Pro Reccót. A 2010/11-es szezonig hívták a sorozatot LEN kupának, ez idő alatt az Újpest háromszor (1993, 1997 és 1999), míg a Szeged egyszer (2009) nyerte meg. Az 1997-es újpesti győzelem egyébként magyar döntőben született, hiszen a lila-fehérek ellenfele akkor a Ferencváros volt. A 2011-es idényt már Eurokupa néven kezdte meg versenysorozat. A Ferencváros egymás után kétszer, 2017-ben és 2018-ban is nyerni tudott. 

 

*

 

Férfi vízilabda Eurokupa, elődöntő, visszavágó:

Vouliagmeni (görög)–OSC-Újbuda 9–11 (3–3, 2–2, 3–4, 1–2). Továbbjutott az OSC kettős győzelemmel.

Szolnoki Dózsa–Crvena Zvezda (szerb) 15–8 (4–1, 4–3, 2–2, 5–2). Továbbjutott a Szolnok kettős győzelemmel.

A döntő első mérkőzését április 24-én játsszák, a visszavágó május 8-án következik.

 

Fehér György

 

Legnépszerűbb cikkeink