Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

L. Simon: Nem csak végrehajtó leszek

Létrehozva:

Fotó: Bazánth Ivola

Miniszteri biztosi megbízatása április 15-től él, és 2022. április 30-ig szól.

A napokban kinevezett, a Magyar Nemzeti Múzeum megújításáért és a múzeumi integrációért felelős miniszteri biztos szerint az integrációs folyamat nem a teljes múzeumi szférára vonatkozik, az a Nemzeti Múzeumhoz és az ahhoz kapcsolható, vagy korábban hozzátartozó egységekről szól.

Az a minisztérium szándéka, hogy a Nemzeti Múzeumot és a Természettudományi Múzeumot egy intézménybe integrálja, de ez nem azt jelenti, hogy az előbbi intézmény autonómiája ne maradhatna meg – mondta L Simon László, a 168 oldalain futó KeljfelJancsi című műsorban. 

Miniszteri biztosi kinevezéséről elmondta, a megbízatás április 15-től él, és 2022. április 30-ig szól. Elmondása szerint hetek óta beszélgettek a múzeumi rendszer sorsáról, megújításáról, ugyanis szerinte a Nemzeti Múzeum szakaszhatárhoz érkezett, az azt vezető Varga Benedek mandátuma ugyanis június végén lejár. L. Simon szerint a minisztérium többek közt ezért is döntött úgy, hogy belefognak az átalakításba. Ez egy előkészítő, átszervező munka lesz, amely során múzeumi szakemberekkel és vezetőkkel, valamint a szakszervezetekkel kívánnak majd egyeztetni. L. Simon László szerint miniszteri biztosként nem fog belefolyni a napi munkába, azonban a strukturális változások hatékonyságának tekintetében lesz beleszólása a folyamatokba. A miniszteri biztos elmondta, a tervek szerint előbb az átszervezést fogják megcsinálni, majd ezt követően írják csak ki a főigazgatói pályázatot.

A Természettudományi és a Nemzeti Múzeum összevonásáról pontos információ egyelőre nincsenek, azonban elmondása szerint nem csupán végrehajtó lesz, szabadsága lesz abban, milyen integráció fog végbe menni. Leszögezte: az integrációs folyamat nem a teljes múzeumi szférára vonatkozik, az a Nemzeti Múzeumhoz és az ahhoz kapcsolható, vagy korábban hozzátartozó egységekről szól. „A kinevezésről szóló határozat néhány múzeumot nevesít, de nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy más múzeumok működését is megvizsgáljuk, és megnézzük, van-e értelme változtatni a fenntartói struktúrán” – mondta L. Simon László.

A miniszteri biztos szerint a minisztérium egyértelmű szándéka, hogy a két intézményt egy intézménybe integrálja – de ez szerinte nem azt jelenti, hogy a Nemzeti Múzeum autonómiája ne maradhatna meg. L. Simon azt reméli, két hónap alatt végig lehet menni az ütemterven és az egyeztetéseken. Végezetül a kinevezéssel járó díjazásáról is beszélt, mely során elmondta: a kinevezés után járó, és az országgyűlési képviselői fizetését nem veszi fel egyszerre, ugyanis ha felveszi miniszteri biztosi fizetését, akkor az országgyűlési alapjuttatáson felüli pénzéről le kell mondania. 

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink