Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

A lakosság kétharmada szerint az összeomlás szélén az egészségügy

Létrehozva:

Fotó: MTI / kormany.hu / Árvai Károly

A kormánypárti és az ellenzéki szimpatizánsok homlokegyenest másképp látják a helyzetet.

Míg a Fidesz–KDNP szimpatizánsainak 85 százaléka inkább elégedett volt márciusban azzal, ahogyan a kormány kezelte a járványt, addig a szocialista kötődésűek 91, a jobbikosok 81, a DK-sok 92, míg a momentumosok 80 százaléka szerint nem voltak megfelelőek az intézkedések – derül ki a Publicus Intézet a Népszava felkérésére március végén készített felméréséből.

A kormánypárti érzelműek 83 százaléka szerint a kormány jól szervezte meg az oltásokat, míg az ellenzékiek 77 százaléka szerint nem működött a rendszer. Hasonlóan vélekedtek az oktatásról a megkérdezettek: a jobboldali szavazók 83 százaléka elégedett volt, a baloldaliak nagyjából hasonló aránya nem.

A gazdasági jellegű intézkedésekről viszont kevésbé oszlottak meg a vélemények: a fideszesek negyedének nem tetszett például a nehéz sorsú ágazatok támogatása, vagy a táppénz kezelésével kapcsolatos kormányzati intézkedések.

Az aktív korú lakosság nagy többsége szerint a kormány nem kezelte jól a gazdasági problémákat a vészhelyzet alatt, még az inaktív korúak közel fele is hasonlóképpen vélekedett.

Március utolsó harmadában, a mintavétel időpontjában az összes megkérdezettnek több mint kétharmada úgy vélte, hogy az egészségügyi ellátórendszer az elkövetkező hetekben össze fog omlani, vagy ha összességében bírni is fogja a nyomást, az egyes kórházakban, régiókban nagyobb problémák léphetnek fel.

A kérdőíves felmérés idején majdnem minden második megkérdezettnek akadt olyan ismerőse, aki, bár regisztrált, még nem kapott értesítést az oltásról, és minden harmadik válaszadó ismert olyan idős, krónikus betegséggel küszködő embert, aki hiába regisztrált, a felmérés elkészítéséig oltást nem kapott.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink