Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kihalhat a kockás mézevő, mert elfelejti a dalát

Létrehozva:

Fotó: Jss367 / Wikimedia Commons

„Ha nem hallasz más egyedeket, nem tudod, mit kellene megtanulnod” – mondta a szakértő.

A fekete-sárga színekben pompázó kockás mézevő (Anthochaera phyriga) Ausztrália nagy populációkban élő madara volt, élőhelyeinek eltűnése miatt azonban az 1950-es évek óta a vadon élő egyedek száma 300 és 400 közöttire csökkent. Míg korábban a hím madarak nagy rajokba tömörültek, mára már többnyire szétszóródva élnek, több állat egyedül repül. Ezért egyre kevesebb idősebb madár van jelen a fiatal fiókák nagyon fontos első évében.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársa, Ross Crates öt éve vizsgálja a súlyosan veszélyeztetett madárfaj éneklési képességét és szaporodási sikerességét.

„Az ének megtanulása nagyon sok madárnál az emberi nyelv megtanulásához hasonló folyamat, a többiek meghallgatása révén történik. Ha nem hallasz más egyedeket, nem tudod, mit kellene megtanulnod” – mondta Crates.

A tudósok megfigyelték, hogy a hím kockás mézevők jelentős része más fajok egyedeitől is tanul. A megfigyelt hímek 12 százaléka kevert bele énekébe más madaraktól eltanult hangokat.

Bizonyos fajok, például a rigó esetében a hangok átvétele színesebbé teszi a tojókat csábító szerelmes dalt, a kockás mézevő esetében azonban a tojókat nem hozza lázba a furcsa keverék, valószínűleg nem ismerik fel, hogy a furcsán éneklő hímek potenciális partnerek.

„Úgy véljük, a tojók kerülik a szokatlan dalt éneklő hímekkel a párzást és fészekrakást” – mondta Crates. Ez pedig aggasztó egy olyan faj esetében, mely a kihalás szélén van.

„A vizsgálat arra utal, hogy a kicsire zsugorodott populáció dalának elvesztése felgyorsítja az egyedszám csökkenését” – mutatott rá a legnagyobb veszélyre Peter Marra, a Georgetowni Egyetem biológusa.

Carl Safina, a Stony Brook Egyetem kutatója úgy véli, „nagy figyelmet kell szentelni a madarak dalkultúrájának. Lehetséges, hogy genetikailag életképes egy populáció, de a kulturális tudás átadását tekintve mégsem. A madarak túlélését biztosító tényezők némelyike nem ösztönös, hanem meg kell tanulniuk”.

Crate és csapata a fogságban nevelt fiatal madarak megsegítésére hím madarak énekéről készült felvételeket játszik le nekik, valamint hímeket költöztet melléjük. Remélik, hogy ezek az idősebb egyedek képesek megtanítani éneküket a fiataloknak.

A szakértők eredményeikről a Proceedings of the Royal Society B című tudományos lapban számoltak be.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink