Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Sok helyen felfüggesztették az AstraZeneca-oltást

Létrehozva:

Fotó: MTI / Balázs Attila

Egyre több furcsa mellékhatásról és halálesetről számoltak be. Valószínűleg nincs összefüggés.

A cég vasárnapi közleménye szerint a március 8-ig beérkezett adatok szerint 17 millió beoltott esetében 15 trombózisos és 22 tüdőembóliás eseményt jelentettek, ez a szám pedig lényegesen alacsonyabb annál, mint az az általános gyakorisági adatok alapján várható lenne egy ekkora csoportban. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hétfői közleményében hangsúlyozta, hogy a brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcina előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatát. Mindemellett azt is bejelentették, hogy csütörtökön rendkívüli ülést tartanak, ahol a vállalat oltóanyagával kapcsolatos további intézkedésekről döntenek majd.

Több ország azonban nem várta meg az Európai Gyógyszerügynökség végleges döntését, és ideiglenesen felfüggesztette a vakcina alkalmazását. Az elmúlt héten Norvégiában, Bulgáriában, Dániában, Izlandon, illetve vasárnap Hollandiában és Írországban is felfüggesztették a vakcina alkalmazását. 

Elővigyázatosságra hivatkozva az olasz gyógyszerügynökség (Aifa) hétfőn jelentette be az AstraZeneca védőoltás azonnali és országos szintű felfüggesztését, miután a vakcina egyes szállítmányait már korábban kivonták a használatból. Az Aifa közleményében ideiglenes intézkedésről írt, hangoztatva, hogy az Európai Gyógyszerhatóság véleményezése után engedélyezhetik ismét az AstraZeneca használatát. Hétfőn Olaszország mellett Franciaország, Németország, Szlovénia, Lettország, Svédország és Spanyolország is felfüggesztette az oltóanyag használatát, a francia elnök, Emmanuel Macron pedig arról számolt be, hogy legkorábban kedd délutánig lesz érvényes az intézkedés, az EMA ugyanis akkor dönt arról, hogy kell-e módosítani az új ismeretek révén a brit-svéd gyógyszergyártó társaság termékének forgalmazási engedélyét. Magyarországon, bár korábban egy hétre felfüggesztették, jelenleg is alkalmazzák az AstraZeneca oltóanyagát, amelyet a 60 év alatti krónikus betegek kaphatnak meg.

PH 

 

Legnépszerűbb cikkeink