Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A politika is ronthatta a brit védőoltás hírnevét

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: MTI / Balázs Attila

A tudósok és politikusok „valószínűleg emberek százezreit ölték meg” azzal, hogy rontották az AstraZeneca vakcina hírnevét – állítja egy oxfordi tudós, aki az oltáson dolgozott, közölte a The Guardian. 

Amikor az Oxford/AstraZeneca oltást bevezették az Egyesült Királyságban, a kormányzati tanácsadók azt javasolták, hogy a 40 év alattiaknak alternatívát kellene kínálni, mivel nagyon ritka vérrögök kialakulásához vezethetett. A vérrögökkel való összefüggésektől való félelem miatt más országok, köztük Németország, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Hollandia, az Ír Köztársaság, Dánia, Norvégia, Bulgária, Izland és Thaiföld is felfüggesztették a vakcina alkalmazását. 

A BBC jelentése szerint az Egyesült Királyságban beadott több mint 37 millió emlékeztető adagból mindössze 48 ezer volt AstraZeneca.

Az AZ vakcinát kifejlesztésekor az Egyesült Királyság sikertörténeteként ünnepelték, és „Nagy-Britannia ajándékaként a világnak” hirdették. 

Úgy tervezték, hogy olcsó legyen, és a fejlesztőknek az volt a célja, hogy alacsony áron legyen elérhető. Az mRNS-vakcinákkal ellentétben olcsón lehetett szállítani, és hűtőszekrényben tárolni. Az Egyesült Királyságban a felnőtt lakosság közel fele kapott két adagot a vakcinából.

Az AstraZeneca vakcinájának engedélyezése Nagy-Britanniában egybeesett az ország EU-ból való kiválásával. 

A vakcinát az Egyesült Királyságban és az EU-ban is gyártották, de mivel az Egyesült Királyságnak egy Európa többi része előtt aláírt megállapodásban elsőbbséget biztosítottak, a vállalat nem tudott vakcinákat küldeni a brit üzemekből az EU készleteinek kiegészítésére.

A vérrögképződés általános kockázata nagyon alacsony – a becslések szerint 65 ezerből egy –, de a fiatalabb felnőtteknél valamivel magasabb.

Amikor az európai szabályozó hatóságok kijelentették, hogy a vakcina előnyei meghaladják a kockázatokat, a legtöbb hatóság feloldotta a felfüggesztést – írja a BBC.

Az Egyesült Királyságban emlékeztető vakcinaként van bejegyezve, de egyszerűbbnek bizonyult az emberek többségének a Pfizer vagy a Moderna beadása – még akkor is, ha ez drágább lehetőség volt. A dokumentumfilm szerint azóta bizonyítékok bizonyítják, hogy a különböző oltóanyagtípusok keverése jobb védelmet nyújthat.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink