Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Nem egyszerű feladat a második AstraZeneca-dózis előre hozása

Avatar

Létrehozva:

Fotó: MTI / Balázs Attila

Elméletileg az előre tervezett 12 hét helyett már jóval előbb is megkaphatja a második adagját, aki szeretné.

A kormány ezt a hivatalos Facebook-oldalán jelentette be. Mint kiderült, azért ennyire nem egyszerű feladat a második oltás megszerzése. 

Pénteken 14 óra 30 perckor jelent meg a kormány hivatalos közösségi oldalán, hogy már nem kell kivárni az eddig előírt 12 hetet az AstraZeneca-vakcina két dózisának beadása között. Mivel az első oltást április 6-án kaptam meg, a másodikra június 29-ig kellene várnom. 

Hivatalból követem a kormány tevékenységét a Facebookon. Legyen szó zsinór nélkül, kisestélyiben horgászó államtitkár-asszonyokról vagy a miniszterelnökről, árgus szemekkel szoktam lesni az oldalról érkező információkat. Így lehetséges, hogy az ott megjelent utasításokat híven követve, azonnal jelentkeztem háziorvosomnál, hogy mihamarabb szeretném megkapni a második dózist.

Szombaton megérkezett a válasz, amelyben a háziorvos megerősítette, hogy megkaphatom az előzetesen tervezettnél hamarabb is a második AstraZeneca-oltást, mivel van bőven oltóanyag, de az oltás menetéről nem kapott tájékoztatást. Így jobb híján javasolta, hogy az online foglalási felületen kérjek időpontot, jelezve, hogy a második dózist szeretném megkapni.

 

Van reg, nincs reg

Mi sem egyszerűbb, mint az online felületen időpontot foglalni, már amikor éppen nem áll terheléses támadás alatt. A kérdéses időpontban pedig nem állt, így nagy reményekkel vágtam bele a műveletbe. Mindjárt az elején el is akadtam, tajszámom és születési dátumom alapján ugyanis a rendszer közölte, hogy nem vagyok oltásra regisztrálva, de ezt ellenőrizhetem is egy gyors kattintás után. Az ellenőrző felület tanúsága szerint valóban nem rendelkezem regisztrációval, ami annak fényében elég meglepő, hogy – mint fentebb megemlékeztem róla – április 6-án a regisztrációm alapján kaptam meg az első oltást.

Hagytam egy napot a rendszernek, hátha megint gonosz hackerek akarják megakadályozni az oltásra váró magyarok időpontfoglalását, és vasárnap újra próbálkoztam, hasonló eredménnyel. Mivel igen eltökélten vágyom a második oltásra, ezután levélben érdeklődtem az illetékes helpdesknél, hogy mi a teendőm, de hétfő délutánig nem érkezett válasz kérdéseimre.

Hétfő délután újabb online kísérlet következett, ugyanazzal az eredménnyel: nem tartozom az oltásra regisztráltak közé. Ezen persze viszonylag könnyű segíteni, egy új regisztrációval. Már, ha a rendszer engedi. Már azt hittem, semmi nem lephet meg a második dózisért folytatott küzdelemben, de tévedtem. A regisztráció ugyanis nem sikerült, mert az e-mail címemmel már korábban regisztrált valaki a rendszerbe. Persze, hogy regisztrált, én magam voltam az. Más kérdés, hogy az időpontfoglaló felület ezt a regisztrációt nem létezőként kezeli.

Persze nem azért van az embernek kismillió e-mailje, hogy ne próbálkozzon egy másik címmel is. A regisztrációmat csont nélkül elfogadták (kíváncsi vagyok, mikor kapok értesítést, hogy mehetek a kínai vakcina első dózisáért…), így aztán végre megnyílt az út.

Mármint azt hittem, hogy megnyílt, mert Zsákos Frodónak egyszerűbb volt eljutnia a Végzet hegyéig, mint nekem az oltópontra. A frissen elfogadott regisztrációmmal ugyanis éppen úgy nem tudtam időpontot foglalni, mint a régivel.

 

Fontos vagyok 

Már-már kezdtem arra gyanakodni, hogy egyszerűen nem létezem, legalábbis oltás szempontjából, ezért hosszas telefonálásba kezdtem: többször is hívtam az online felületeken közzétett összes telefonszámot, hátha valahol elmagyarázzák, mi a teendőm, ha szeretném végre megkapni a második oltást, amit a kormány napokkal ezelőtt megígért.

Kedves és kevésbé kedves női géphangok tájékoztattak, hogy hívásom nagyon fontos a számukra, ezért ismételjem meg később – hébe-hóba azért arról is kaptam tájékoztatást, hogy a kezelő éppen foglalt, várjak a jelentkezésére. Kezdtem gyanakodni, hogy az ügyfélszolgálatosokat is terheléses támadás érte. Este fél nyolckor azonban a gyanúm más irányt vett: a kitudjahányadik érzékem, amely telefonos ügyintézésekre szakosodott, megsúgta, hogy a kutya sem fog beszélni velem. Az estét egy újabb levéllel zártam a háziorvosom felé, hátha azóta kapott már tájékoztatást a teendőkről, elvégre negyedik napja, hogy Müller Cecília tiszti főorvos arcképével megjelent a felhívás a kormány oldalán, hogy most azonnal foglaljak időpontot.

 

Aki kéri, kapja

Persze, nincs veszve semmi, hiszen egy másik ígéret szerint június 29-én mindenképpen megkapom majd a második oltást. Ez éppen két nappal lesz a labdarúgó Európa-bajnokság utolsó teltházas mérkőzése után. Márpedig az Eb-re tízezrével érkeznek majd német, francia és portugál szurkolók, én pedig szerettem volna addigra a lehető legmagasabb védettségi fokot elérni. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még március végén azt mondta, hogy május végéig mindenki kap oltást, aki kéri, így júniusra remélhetőleg magunk mögött hagyhatjuk ezt az időszakot.

Én mindenesetre kérem azt az oltást, éppen csak nincs, aki meghallja.

Legnépszerűbb cikkeink