Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Íme, az idei Kossuth- és Széchenyi-díjasok listája

Létrehozva:

Fotó: Derzsi Elekes Andor / Wikimedia Commons

Az átadást későbbre halasztották, a díjazottak névsorát azonban nyilvánosságra hozták.

A Kossuth-nagydíjat idén Mécs Károly a Nemzet Művésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja kaphatta meg. Az indoklás szerint a művész Magyarország számára kivételesen értékes, példaértékű művészi pályafutása során nyújtott szerepformálásai, valamint szépirodalmi klasszikusaink filmes adaptációiban nyújtott alakításai elismeréseként kapta meg a díjat.

 

Nagy Feró

A magyar kultúra műveléséért és ápolásáért járó állami kitüntetést március 15-én Nagy Feró is átvehette. A Beatrice és az ős-Bikini frontembere, énekes, zeneszerző a magyar rockzenei élet emblematikus alakjaként egyedi stílusával generációk ízlését formáló és a rendszerváltoztatás korának fontos témáit a zene nyelvén megszólaltató, sokoldalú előadó-művészete elismeréseként kapta meg a díjat, az indoklás szerint. 

Kossuth-díjban részesült a már Jászai Mari-díjas Cseke Péter színművész, rendező, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja; Csíky András a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja; Harsányi Gábor színművész, író, érdemes művész és Szarvas József színművész, érdemes és kiváló művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja is. Elismerést kapott továbbá Tátrai Tibor is. A Liszt Ferenc-díjas gitárművész, zeneszerző, érdemes művész, a Tátrai Band, a Magyar Atom, a Latin Duó, a Boom Boom és a Tátrai Trend zenekarok alapítója és vezetője kiemelkedő zenei pályája elismeréseként kapta meg a Kossuth-díjat. 

A díjazottak között szerepelt még Frenák Pál Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus, érdemes művész is, ahogyan Gulyás Gyula és Gulyás János Balázs Béla-díjas filmrendezők, érdemes művészek, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjai is. Zenei pályájuk elismeréseként jutalmazták Keller András Liszt Ferenc-díjas hegedűművészt, érdemes művészt, a Keller Vonósnégyes alapítóját, a Concerto Budapest zeneigazgatóját és vezető karmesterét, és Lovász Irén népdalénekest, néprajzkutatót, érdemes művészt is. Mellettük Nagy Bálint és Turi Attila Ybl Miklós-díjas építészek, Párkányi Raab Péter Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész, Vári Fábián László József Attila-díjas költő, műfordító, néprajzkutató kapta meg a legmagasabb kulturális állami kitüntetést.  

 

Karikó Katalin

A tudományos élet kiemelkedő képviselőinek odaítélt Széchenyi-díjat idén többek közt Merkely Béla és Karikó Katalin is megkapta. A Széchenyi-nagydíjat idén a már korábban díjazott Dávid Katalin művészettörténész, művészeti író, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja kapta meg a hazai egyházi múzeumok és gyűjtemények megújításában vállalt kiemelkedő szerepe, különböző kultúrákon, illetve vallásokon átívelő, szakrális tárgyú művészettörténeti könyvei és esszéi, valamint Európa-szerte elismert tudományszervezői és kiállításrendezői munkája elismeréseként.

A koronavírus-járvány alatt kiemelt figyelmet kaptak a hazai egészségügyi szakemberek, akik közül Merkely Béla kardiológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Semmelweis Egyetem rektora, az Általános Orvostudományi Kar Kardiológiai Tanszékének, valamint Sportorvostan Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója részesült idén az állami elismerésben. 

A koronavírus elleni Pfizer/BioNTech vakcina fejlesztésében oroszlánrészt vállaló Karikó Katalin is Széchenyi-díjat kapott. A kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályafutása során a gyógyszerkutatás és -gyártás területén elért, világszerte kiemelt jelentőségű eredményei, valamint a koronavírus-világjárvány leküzdéséhez az első, klinikailag is bizonyítottan hatásos ellenszer kidolgozásával hozzájáruló, korszakalkotó munkája elismeréseként kapta meg a díjat.

 

Keleti Ágnes

Természettudományos munkájáért Csanády László orvos-biológus, Szöllősi János vegyész, Kemény Lajos Ferenc Batthyány-Strattmann László-díjas orvos, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának igazgatója, valamint Szabó György fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora vehetett át elismerést. Mellettük Dunai László építőmérnök, Halmai Péter közgazdász, Mesterházy Ákos Ferenc agrármérnök, a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. Kutatóprofesszora, Prokopp Mária művészettörténész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritája, Szakály Sándor történész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója, valamint Szovák Kornél Fraknói Vilmos-díjas klasszika-filológus, középkorkutató részesült az állami elismerésben.

Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést kapott Bíróné Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornász, edző, valamint Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija is.

PH

Legnépszerűbb cikkeink