Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Fürjes Balázs: A hatalom csábító lehet, és vannak, akik elcsábulnak

Létrehozva:

Fotó: Pozsonyi Roland

Hogy az államtitkár elfogadja-e Pokorni Zoltán felkérését a képviselőjelöltségre, húsvét után dönti el.

Különösen fontos, hogy a politikában résztvevők meg tudják tartani önmaguk becsületét a hatalom és a pénz közötti zsonglőrködésben – véli Fürjes Balázs.

„Pokorni Zoltántól kaptam egy megtisztelő felkérést, hogy jövő tavasszal Budán, a budapesti 3. választókerültben elinduljak az országgyűlési választásokon” – mondta Fürjes Balázs a 168.hu Keljeljancsi című műsorában csütörtök reggel, Fiala János vendégeként. Hozzátette: folyamatosan egyeztet a kerület fideszes polgármesterével arról, hogy a körzetben mik a feladatok. „A megoldásokon gondolkodom. A legfontosabb, hogy megértsem, megismerjem, mik a megoldandó ügyek és tudunk-e arra közösen megoldást kínálni. Most nem a pártpolitikai kéárdések ideje van, viszont húsvét a megújulás, új kezdet lehetősége – húsvét után én is meghozom a döntést. Hajlok rá, hogy elvállaljam” – tette hozzá.

Fiala rákérdezett Fürjes korábbi, a kormánypárt politikusainak urizálásával kapcsolatos mondataira is. „Egész egyszerűen azt gondolom, van olyan életmód, van olyan luxus, van olyan gyarapodás, vannak olyan szokások, amiket egy politikus nem engedhet meg magának, különösen, ha hatalmon van, és különösen, ha tíz éve van hatalmon. Az embereket joggal bosszantja az urizálás. Aki nem tud lemondani a luxusról, a méregdrága órákról, a sportkocsikról, a luxusutazásokról, az ne álljon politikusnak. Ennyi” – mondta korábban az államtitkár egy videóban. Ezt némiképp megerősítette Orbán Viktor is a múlt hét pénteki rádióinterjújában, amikor arra kérte a politikai elitet és velük együtt mindenkit, hogy ne utazzanak luxushelyekre, halasszák el a luxusvakációkat.

 

Fürjes Balázs a műsorban elmondta, nem egyezettet erről Orbánnal, és általában nem is kér senkitől sem engedélyt, sem tanácsot arra vonatkozóan, hogy mit mondjon.  „Soha nem kérdezek senkit a nyilatkozataim előtt, szabadon beszélek” – tette hozzá. Kiemelte: ezután is azt fogja mondani, amit gondol. Mint mondta, nem beszéltek össze a miniszterelnökkel, de egyetért vele.

Arról is beszélt, hogy a politikába könnyű belebukni, nehéz a pénz és a hatalom közötti normális egyensúlyt megtartani. „Mint a kerti lámpa körül, kóvályognak az éjjeli lepkék meg a legyek. Ott a fény, a politikában a hatalom és a pénz elképesztő koncentrátuma hathat bódítóan. Akinek nem egészséges a viszonya a pénzhez és a hatalomhoz, azt ekkora koncentrátumban mindkettő el tudja kábítani” – mondta. Szerinte ez kortól és rendszertől függetlenül van így, hiszen ez emberi vonás. „Nagyon kell vigyázni, hogy egészséges legyen a viszonyunk ehhez a két nem könnyű dologhoz, a pénzhez és a hatalomhoz. A politika veszélyes üzem, ha úgy érkeztünk meg, hogy nagyjából rendben vagyunk, akkor se lehetünk elbizakodottak. Aki áll, vigyázzon, hogy el ne essék. Csábító tud lenni a hatalom, és vannak, akik rossz értelemben elcsábulnak.”

Hozzátette: „Magyarországon érthető módon nem tolerálják az emberek, ha a politikusok luxusban élnek. Ha valakinek van erre pénze és igénye, ne a politikában élje ki magát.”

PH

Legnépszerűbb cikkeink