Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Négy hetet kell várni az AstraZeneca-oltás után

Létrehozva:

Fotó: MTI / Balázs Attila

Zoya Katarova, a biológiai tudományok kandidátusa szerint ha négy hétig nem vigyázunk az oltást követően, akkor súlyos tünetekre kell készülnünk.

Az AstraZeneca három hét után 70 százalékos, négy hét után 90 százalékos védettséget ad, ezt feltétlenül meg kell várni.

„A napokban ismertették a kínaiak az általuk fejlesztett vakcina harmadik fázisának klinikai vizsgálatainak eredményét” – mondta Zoya Katarova, a biológiai tudományok kandidátusa, a 168.hu Kelfeljancsi című műsorban. „A védettségi szint 72 százalékos volt” – tette hozzá, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a védelem pontos mértékéről továbbra sincsenek egyértelmű adatok.

„Egy mellékhatás sem lehet olyan súlyos, mint maga a betegség, ezért oltassa be magát mindenki” – emelte ki a műsorban Katarova. A tajvani egyetem ismertetése szerint 72 mellékhatásról tudnak, de ezek között nem volt egy nagyon súlyos eset sem.

Az orvos szerint továbbra is rendkívül fontos, hogy betartsuk az óvintézkedéseket, így a maszkhasználatot, a zárt térben való távolságtartást, a kézmosást, valamint ha szükséges és megoldható, az önkéntes karantént. Mint mondta, az oltás mindenek előtt a legfontosabb védekezés, de szerinte Müller Cecília országos tiszti főorvos korábban túl rövid időintervallumot adott meg, arra vonatkozóan, hogy mikortól alakulhat ki bennünk a védettség az oltás után. A tiszti főorvos kedden ugyanis azt mondta két-három hetet kell várni, hogy védettek legyünk a betegség súlyos tüneteivel szemben.

„Két napja azt mondta a tiszti főorvos, hogy két hétig nem biztosít még védelmet a vakcina. Hát ez nem két hét, hanem négy! Négy hétig kell várni, hogy valakiben kialakuljon a védettség. Ha valaki időközben elkapja, sokkal súlyosabb tünetei lehetnek” – mondta. 

Kiemelte, az AstraZeneca három hét után 70 százalékos, négy hét után 90 százalékos védettséget ad, ezt feltétlenül meg kell várni. Beszélt arról is, hogy a vírus tovább mutálódhat és valószínűleg fog is, ennek ellenére az oltás és az óvintézkedések rendkívül fontosak, ezzel lassíthatjuk ezek terjedését is.

PH

Legnépszerűbb cikkeink