Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kevesebb a drog, de a dílerek aktívabbak

Létrehozva:

drog díler illusztráció 1
Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Az ORFK tájékoztatása szerint a hazánkba áramló kábítószer-mennyiség csökkenésének a határzár az oka.

 A hazai dílerek továbbra is aktívak, a büntetőeljárások számában ugyanis nem tapasztalható csökkenés.

A 2020-ban nyilvánosságra hozott európai kábítószer-jelentés ugyan még nem igazán foglalta magában a koronavírus-járvány hatásait a kábítószeráramlásban és -fogyasztásban, így is rendkívül negatív jövőképet festett hazánk és Európa számára. Emelkedett a túladagolásban meghaltak száma, valamint átlagéletkora, és a jelentés szerint egyre több magyar válik intravénás szerhasználóvá. 

 

Hatott a zár

A kutatásból az is kiderült, hogy Magyarországon is egyre fiatalabbak próbálják ki a különböző szereket, válnak rendszeres használóvá, és egyre idősebb életkorra tolódik ki a rendszeres használók korcsoportja. A Kábítószer- és Kábítószer-függőség Európai Központjának jelentése azonban tavalyi kutatás lévén nem tartalmazza a 2020-as adatokat, erről még csak kisebb részlettanulmányok jelentek meg.

Az Országos Rendőr Főkapitányság sajtóosztálya a 168.hu megkeresésére azonban megosztott néhány információt a hazai helyzetről, ami alapján kijelenthető, a tavalyi év folyamán beáramló drogmennyiség jelentős mértékben csökkent. A rendőrség tapasztalatai szerint mindez leginkább a szigorú határzárnak köszönhető. A lefoglalt, nagyobb kereslettel rendelkező kábítószerek, mint például a marihuána, a heroin és a kokain mennyisége csökkent.

Az ORFK azonban megjegyezte, az amfetamin esetében nőtt a lefoglalt mennyiség, csakúgy, mint a por formájában megjelenő új szintetikus kannabinoidok esetében. Tájékoztatásuk szerint az amfetaminmennyiség növekedése abból eredeztethető, hogy volt olyan felderítése a rendőrségnek, amely esetében itthon állították elő az anyagot.

A 2020-as európai jelentésből kiderül, hogy Magyarország leszakadó régióiban és a szegényebb társadalmi csoportokban a legnagyobb probléma az életveszélyesnek nevezhető, alig ismert szerek használatának növekedése.

 

Kevesebben többet

Tavaly, a hazai illegális piacon is megjelent a BICA nevű szintetikus kannabinoid, amely már több ember halálát okozta. Zacher Gábor az új droggal összefüggésbe hozható halálesetek kapcsán az ATV-nek korábban úgy fogalmazott: egy rendkívül olcsó anyagról van szó, egy biofüves cigihez már 150 forintért hozzá lehet jutni, elég megnézni, hogy hol van miatta a legtöbb haláleset, Borsodban, Jász-Nagykun megyében és Budapesten. Hozzátette: a probléma folyamatosan jelen van, az elmúlt évben több mint 30 új drog jelent meg a piacon.

A rendőrség arról is tájékoztatta a lapot, hogy az illegális kereskedelem felszámolása okán a hatóságok „hajtóvadászatot” indítottak a BICA terjesztőivel szemben. Ennek következményeként jelentősen emelkedett az ilyen anyagok mennyiségének lefoglalása.

Kiemelték: mivel jelenleg is határzár van érvényben, a lefoglalt drogmennyiség csökkent, ám a büntetőeljárások számában nem volt megfigyelhető komolyabb mértékű visszaesés, a rendőrség egyre több kereskedővel szemben jár el.

Arra a kérdésre, hogy vajon milyen irányba változtak a hazai és európai drogfogyasztási szokások a koronavírus-járvány hatására, egyértelmű választ a jelenlegi rendelkezésre álló adatokból nem lehet adni. Az Antwerpeni Egyetem nem reprezentatív kutatásából – amiben a Debreceni, a Miskolci, a Szegedi és a Corvinus Egyetem diákjai is részt vettek – azonban kiderül, hogy az egyetemi hallgatók nagy százalékánál csökkent a dohányzási, alkohol- és kannabisz fogyasztási hajlandóság a járvány alatt. A májusban készített kutatásban 27 ország egyetemi hallgatói vettek részt.

A felmérés tanulsága szerint a járvány előtt a megkérdezettek 45 százaléka fogyasztott valamilyen gyakorisággal alkoholt, ez a szám a járvány alatt közel 20 százalékra csökkent. A dohányzás és a füvezés esetében is pozitív változást mutatnak az adatok: 24 százalékról 20 százalékra csökkent a dohányzók aránya, míg a valamilyen gyakorisággal füvezőké 5,5-ről 2,5 százalékra esett vissza. A fogyasztás gyakoriságának tekintetében viszont új fénytörésbe kerül a kérdés, ugyanis itt mindhárom vizsgált csoportban növekedés volt megfigyelhető. 

A fogyasztók aránya tehát csökkent, aki viszont fogyasztott, az nagyobb mértékben fogyasztott.

PH

Legnépszerűbb cikkeink