Connect with us

Kiemelt hírek

Fürjes: Át kell gondolni a bölcsődék finanszírozását

Létrehozva:

Fotó: Pozsonyi Roland

Az államtitkár szerint az elvonások mindenkit érintenek, de ezek nem olyan óriási összegek, ami miatt szót kell emelni. 

Mintha Karácsony Gergely és Fürjes Balázs nem is ugyanazon a megbeszélésen ültek volna múlt héten, a fővárosi közfejlesztések tanácsának előző ülésén – jegyezte meg Fiala János a Keljfeljancsi című műsorban a 168.hu-n, ahol az államtitkár volt a vendég csütörtökön reggel. Szerinte ugyanis a két fél későbbi kommunikációja egymás szöges ellentéte volt. 

Fürjes elmondta, éppen ezért amikor március 18-án megtartják a következő ülést, megfordult a fejében, hogy jó lenne, ha az publikus lenne, bár erre egyértelmű ígéretet nem kapott Fiala. Arra a kérdésre, hogy az önkormányzatok végül ellehetetlenülnek-e vagy sem, hiszen egyesek azt mondják, hogy igen, a kormány pedig azt, hogy nem, az államtitkár azt mondta, minden a törvényben kötelezően előírt feladat mellé a forrásokat a kormánynak biztosítania kell. Elmondta, „ebben az évben a budapesti önkormányzatok az állami költségvetésből 116 milliárd forintot kapnak működési támogatásként, ez egyharmaddal magasabb, mint a tavalyi 85 milliárdos összeg”.

Fiala felhozta, hogy az iparűzési adó miatt a főváros összességében 17 milliárd forinttól, a kerületek pedig 14 milliárdtól esnek el. Fürjes egy gyors fejszámoltást követően elmondta, mindent összegezve a főváros kevesebb mint öt százalékos kieséssel számolhat. „A legfontosabb az, hogy nincs elvonás, az elvonás az az adó. Amikor az adót csökkentjük, kevesebb lesz az elvonás. Nem a minisztériumok, az önkormányzatok, a kormány a fontos, hanem a munkavállalók, a családok és az emberek.” Hozzátette: a vírus mindenki számításait áthúzta. „Ilyenkor csak közös teherviseléssel lehet a bajból kijutni. De nem tudjuk a csekket a koronavírusnak benyújtani. Természetes, hogy most kevesebb jut az államnak és az önkormányzatoknak. Nem sírni kell, hanem megoldásokat találni.”

A 25 ezer főnél népesebb vidéki településekért felelős miniszteri biztos Balla György lett, vele fog Fürjes Balázs egyeztetni egyes önkormányzatok és fejlesztések kapcsán. Az államtitkár elmondta, az egyeztetésekre a belügyminisztérium és a pénzügyminisztérium képviseletében is kap kísérőket. Fiala kérdésére, hogy milyen pluszt jelent ez Fürjes számára, az államtitkár kifejtette: jövő héttől felkeresi majd a polgármestereket, hogy milyen költségvetési terveik vannak. Kiemelte, neki tárgyalási felhatalmazása lesz, javaslatait pedig három hónapon belül kell a kormány asztalára tenni. 

Példákat is hozott, hogy mik lesznek a kiemelt témák. „Szeretnénk tárgyalni az ingyenes parkolásról, indokolt-e, meddig, mekkora bevételkiesést jelent ez az önkormányzatoknak, mekkora szerepe van a távolságtartásnak a járványügyi védekezésben, meddig érdemes fenntartani. Fogunk az óvodák és bölcsődék finanszírozásáról is beszélni” – sorolta Fürjes. 

A bölcsődék kérdéséhez hozzátette, hogy jelenleg létszámfinanszírozás van, ami most már nem igazán működőképes, hiszen a pandémia alatt kevesebb gyerek jár bölcsődébe, és kevesebb pénz jut ezekbe az intézményekbe létszámarányosan. Ezért érdemes átgondolni, hogy a bölcsődék finanszírozását az óvodák mintájára alakítsák át. Kiemelte: jelentősen megemelték az orvosok fizetését, de önkormányzati feladat a sürgősségi háziorvosi ellátás fenntartása, a magasabb orvosfizetések pedig magasabb önkormányzati kiadásokat jelentenek. „Ezt megint meg tudjuk vizsgálni, hogy az ehhez szükséges forrást tudjuk-e biztosítani”.

PH

Legnépszerűbb cikkeink