Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A Honvéd Kórház idegsebésze: Kompromisszumot kell kötni!

Létrehozva:

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Csókay András szerint a kínai Sinopharm vakcina kétségkívül hatékony.

„Itt az életről van szó. Ahogy látjuk a statisztikákat, a fertőzöttek száma nő, de a halálesetek száma stagnál, ez már a védőoltások következménye” – mondta Csókay András Fiala János Keljfeljancsi című műsorában. Mint mondta, a Sinopharm „teljesen hagyományos módon készült a vakcina”, így tehát aligha lehet találni olyan infektológust, aki annak hatékonyságát kétségbe vonná. Csókay hozzátette: egészségügyi vészhelyzetben bizonytalanságot teremteni fölösleges. „Van, amikor bizonyos szabályokban kompromisszumokat kell kötni” – fogalmazott.

Csókay nyílt levélben fordult a Magyar Orvosi Kamarához (MOK), miután Komáromi Zoltán háziorvos az ATV-nek arról beszélt, hogy a kínai gyártású Sinopharm vakcina doboza a vonatkozó előírásoktól eltérően nem tartalmaz magyar nyelvű tájékoztatót és alkalmazási előiratot. A vakcinát Magyarországon január 29-én engedélyezték, február 19-én pedig a hiányolt anyagokat is közzétették az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján. Azok tehát nyilvánosan hozzáférhetők.

Az oltással kapcsolatos másik, gyakran előkerülő kifogás, hogy arra vonatkozólag a harmadik fázisú vizsgálatokat még nem folytatták le. Ebben a vizsgálati szakaszban gyakorlatilag a második vizsgálati fázis eredményeinek megerősítése zajlik, azaz nagyobb számú betegen vizsgálják a készítmény biztonságos alkalmazhatóságát, a hatásosságát. Követik a mellékhatásokat, és összehasonlító vizsgálatokat végeznek más gyógyszerekkel. Valamennyi országban követelmény, hogy a gyógyszert biztonsági okokból a bevezetést követően még két évig figyelni kell.

A nyílt levelet a Honvéd Kórház ismert idegsebésze a Magyar Nemzet című lapban tette közzé vasárnap. Ebben Csókay etikai vizsgálatok azonnal megindítását, illetve a kamara elhatárolódást sürgeti a „politizáló háziorvosoktól”.

„A kínai vakcináról a legmagasabban rangsorolt tudományos lapok is közölték már a jó eredményeket. Sajnos a hazai háziorvosok egy része, megszegve a hippokratészi esküjüket, tudatlanságuktól vagy a kormány sikeres munkája elleni bosszújuktól vezetve jelentős mértékben hátráltatják a járvány elleni védekezés sikerét, annak legyőzését, súlyosan vétkezve ezzel a Magyar Orvosi Kamara etikai kódexében foglaltak ellen” – fogalmazott nyílt levelében Csókay.

A nyílt levélre a MOK tegnap válaszolt, ebben azt írják, tapasztalataik szerint „a háziorvosi kar összességében nagy önfeláldozással és sok munkával áll az oltások mellé, általánosító negatív vélemény nem indokolható”. A válaszlevél továbbá úgy fogalmaz: „Meggyőződésünk, hogy a járványhelyzetben csak a nagyfokú átoltottság hozhat eredményt, ezért az oltások elfogadottságának erősítése érdekében jelenleg is széleskörű kampányt folytatunk. Alapállításunk szerint a beadott vakcina a jó vakcina.”

PH

Legnépszerűbb cikkeink