Connect with us

Nagyvilág

Megnégyszereződött a vírusmutációk aránya Németországban

Létrehozva:

Egy betegtől izolált SARS-CoV-2 vírusrészecskék transzmissziós elektronmikroszkópiája | Forrás: Egyesült Államok Országos Allergia és Fertőző Betegségek Intézete

Bátorító, hogy a mutációk előretörésének közepette is csökken a napi új fertőződések száma.

Két hét alatt csaknem megnégyszereződött, 6-ról 22 százalékra emelkedett az új típusú koronavírus fokozottan fertőzőképes mutációinak aránya a Németországban regisztrált fertőződések körében – jelentették be szerdán Berlinben.

Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter elmondta, hogy a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) 23 ezer pozitív mintán végzett elemzése alapján különösen az először Nagy-Britanniában azonosított, B 1.1.7 jelzésű vírusváltozat gyors terjedése aggasztó.

Ugyanakkor bátorító, hogy a mutációk előretörésének közepette is csökken a napi új fertőződések száma. Ez azt jelzi, hogy a védekezés az új vírusváltozatokkal szemben is eredményes. Azonban nagy óvatosságra lesz szükség a korlátozások lazításánál, és rendszeresen fel kell mérni a mutációk elterjedtségét.

 

A miniszter azt is bejelentette, hogy Németországban már csaknem 4,4 millió adag oltást adtak be. A lakosság 3,5 százaléka egy adagot kapott, és nemzetközi összevetésben sokan, több mint másfél millióan az oltás mindkét adagját megkapták, és így megszerezték az elérhető legteljesebb védelmet a vírus ellen.

Spahn kiemelte, hogy a védekezés egyik legfontosabb eszköze a tesztelés, és ebben márciustól nagy változások következnek. Ingyenessé teszik az úgynevezett antigén gyorsteszteket, és a termékek minőségének ellenőrzése után, várhatóan ugyancsak március elején bevezetik az önállóan és egészségügyi szaktudás nélkül elvégezhető gyorsteszteket is.

Azzal kapcsolatban, hogy sajtóhírek szerint százezres nagyságrendben halmozódott fel AstraZeneca-féle oltóanyag, mert az állítólagos mellékhatásoktól tartva sokan nem kívánják beadatni a brit-svéd gyógyszergyártó társaság vakcináját, a miniszter hangsúlyozta, hogy eddig csak az EU-s engedélyeztetési eljárásban előre rögzített lehetséges oltási reakciók némelyikét tapasztalták, nem várt, korábban nem ismert mellékhatások nem léptek fel.

A reakciók 48 órán belül elmúlnak, és megjelenésük nem kedvezőtlen fejlemény, éppen azt mutatja, hogy a szérum hatásos – fejtette ki a miniszter, megjegyezve, hogy az AstraZeneca vakcináját is szívesen beadatná magának, ha sorra kerülne az oltási sorrendben, és mindenkit arra biztat, hogy ha sorra kerül, használja ki a lehetőséget.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink