Connect with us
Nemzeti konzultáció

Nagyvilág

WHO: katasztrofálisan hat a világjárvány a rákgyógyításra

Létrehozva:

A hivatalos adatok szerint 2020-ban Európában 2,7 millió embernél fedeztek fel rákot.

Katasztrofálisan hat a nem fertőző betegségek, köztük a rák gyógyítására a világjárvány – hívta fel a figyelmet Hans Kluge, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) regionális európai igazgatója csütörtökön, a rákellenes világnapon.

A szervezet vezetője szerint előreláthatóan emelkedni fog a rákos megbetegedések és halálozások száma, mivel a világjárvány miatt visszaesett a daganatos betegek ellátása, késnek a diagnózisok és a kezelések, és egyes országokból gyógyszerhiányt is jelentettek.

Az európai WHO olyan jövőben reménykedik, ahol a rák nem lesz életveszélyes betegség. “Nem tudjuk megszüntetni a rákot, de törekszünk arra, hogy a rák okozta halálozást megszüntessük” – mondta Kluge.

A hivatalos adatok szerint 2020-ban Európában 2,7 millió embernél fedeztek fel rákot, 1,3 millióan haltak meg a rosszindulatú daganatok számos változatának következtében. A WHO európai régiója 53 országot foglal magában.

Kluge is megjegyezte, hogy egy normális évben a régión belül majdnem 2,2 millió ember hal meg rákban, ami “túlságosan nagy szám, ha tudjuk, hogy ezek a halálozások megelőzhetők lettek volna”.

A régióban nőttek az egyenlőtlenségek a kezeléshez való hozzáférésben, a különbségek csökkentésére a regionális iroda csütörtökön új kezdeményezést indított, amelynek öt fő területe a megelőzés, a korai felismerés, hozzáférés a diagnózishoz és a kezeléshez, a palliatív – tüneteket és mellékhatásokat csökkentő – ellátás.

“Először a gyermekrákra, a méhnyak- és melldaganatra fókuszálunk” – tette hozzá közleményében Kluge.

Arról a 168 Óra is írt korábban, hogy az elmúlt évek nemzetközi tendenciáit tekintve egyre valószínűbb, hogy a rák 2030-ra a leggyakoribb betegséggé válik.

Magyarországon minden negyedik ember valamilyen daganatos betegségben hal meg. A hivatalos adatok szerint hazánkban 2017-ben 79 ezer 270 daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, 2019-ben pedig összesen mintegy 32 ezer 638 haláleset történt.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink