Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A rák megritkítja a barátságokat

Létrehozva:

Ónodi Eszter és Karafiáth Orsolya | Fotó: Legát Anna Franciska

Karafiáth Orsolya legújabb könyve alapján készült el az Amikor összegyűrtük az eget című dal.

A számban közreműködött az Ónodi Eszter & the Open Pub formáció is.

Vannak emberek, akik képesek igazán élvezni az életet. Ezek a személyiségek vonzzák a szórakoztató estéket, jó hangulatú beszélgetéseket és nagy társaságokat. Egy-egy krach aztán megritkítja az évek alatt megkötött barátságokat. Az igazi bajtárs viszont marad, még akkor is, ha jóbarátja rákja a saját veszteségeire és elmúlására is emlékezteti – fejtegeti legújabb regényében Karafiáth Orsolya író, költő.

Az Egymás könyve című és Amikor összegyűrtük az eget alcímű októberben megjelent regény két barátnő egymáshoz, az élethez illetve halálhoz való viszonyát fejtegeti. A műhöz egy dal és klip is készült, aminek premierje december elején volt. A szöveget Karafiáth Orsolya, a zenét pedig Kirschner Péter dalszerző-gitáros, producer alkotta meg. Az adaptációban maga a szerző alakítja regénye egyik főhősét, a másik barátnőt pedig Ónodi Eszter színművész játssza el.

 

Vidámság és halál

Bár Karafiáth Orsolya regénye az elmúlással való szembesülést boncolgatja, az Egymás könyve mégsem egy melankolikus történet mesél el, tele van reménnyel, örömmel és vidámsággal. „A két főhősöm nagyon szereti az életet, így rengeteg vicces sztorijuk van. Egyébként is jellemző rám, hogy a regényeim apró anekdotákból épülnek fel, igaz ez az Egymás könyvére is. A barátnők szórakoztató történeteiből áradó életöröm hat a mű hangulatára, meghatározó ebben továbbá a két főhős egymáshoz való viszonya is. Az elbeszélő végig hisz abban, hogy a barátnője felépül a betegségéből, így a kapcsolatukat nem az egyre sűrűsödő rossz jelek, hanem épp a remény határozza meg” – mondta lapunknak a szerző.

Ahogy a történet halad, egyre inkább elmosódik a barátnők közti kontraszt, és hogy melyikük kap többet a másiktól. „A könyvnél az egyik legfőbb gondolatom az volt, ha valakit igazán szeretünk és megnyílunk neki, olyan mint tükörbe nézni. Egy barát halála megmutatja a saját elmúlásunkat és veszteségünket. Ilyenkor megláthatjuk önmagunkat a másikban, többek között ezzel játszom a regényben. Van olyan rész, aminél a szerkesztőm bizonytalanul kérdezte, hogy tulajdonképpen melyik lány történtéről van szó. Nem lehet eldönteni, mert ez teljesen mindegy” – tette hozzá.

Karafiáth Orsolyára jellemző, hogy műveihez valami pluszt is készít. A 2008-as Maffia-klub című regényéhez 12 művészt kért fel, hogy elénekeljék a könyvben szereplő nők monológjaihoz írt dalt. A Fekete macska című verseskötetéhez saját jóskártyát terveztetett, a Kicsi Lili pedig egy ötperces könyvtrailert kapott. Az Egymás könyve extrája végül egy klip és az Amikor összegyűrtük az eget című szám lett. „Ez a könyv hét év munkáját és a személyes élményeimet is magába foglalja, így annyira megérett bennem a történet, hogy már a regényhez kapcsolódó képeket láttam a fejemben. Álomkép volt, megjelent előttem a borító, majd egy szöveg is. Nagyon szerettem volna, ha ezek is megelevenednek. Miután megírtam a dalszöveget, tudtam, hogy Kirschner Péter az, aki tudja mit kell vele kezdeni” – mesélte Karafiáth.

 

„Véletlen láttuk meg az…”

A dalszöveghez készített vidám zene először nagyon meglepte az írót, aki kezdetben lassabb aláfestést képzelt a melankolikus sorokhoz. „A lehető legjobb értelemben lepődtem meg, nagyon megtetszett a kontraszt. Az Amikor összegyűrtük az eget című dalt úgy megszerettem, ahogy van. Így adja igazán át a regényemet” – tette hozzá.

A számhoz írt klipen viszont mindenképp szeretett volna lassítani Karafiáth, a felvételen megjelennek a regényhez kapcsolódó motívumok és üzenetek is. Többek között ide tartozik a szereposztás is, Ónodi Esztert maga a szerző választotta ki. „Szerettem volna átadni a főhősnők közti hasonlóságot. Korábban már utaltak rá, hogy vannak közös vonásaink Ónodi Eszterrel, így beugrott, neki kellene eljátszania az egyik barátnőt. Szerencsére örömmel vállalta a felkérést” – meséli az író.

A számban közreműködő formáció, az Ónodi Eszter & and the Open Pub 2020-ban alakult, akkor Karafiáth Orsolya több, köztük Pókok című versét is feldolgozták. Az Amikor összegyűrtük az eget című dal végül a regény októberi megjelenése után lett nyilvános, mivel a forgatás nehézkesen indult. „A felvétel viszont nagyon flottul ment, jól szórakoztunk” – emlékezett vissza Ónodi Eszter.

Olyannyira, hogy újabb közös munka is tervben van. „Az Amikor összegyűrtük az eget című szám miatt volt lehetőségem jobban megismerni Karafiáth Orsolyát, akiben egy nagyon jófajta nőt láttam meg. Hamar egy hullámhosszra kerültünk, és nemrég összefutottunk egy színházi bemutatón, ahol szóba került, hogy a későbbiekben hozzunk össze még valamit ebből a versből, zenéből és egymás inspirálásából. Megvan bennünk a szándék és nyitottság, de a konkrét ötletek még körvonalazódnak” – tette hozzá lapunknak Ónodi.

 

Cserdi Dóra

Legnépszerűbb cikkeink