Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Belgium nem adja be a 65 év felettieknek az AstraZeneca vakcinát

Létrehozva:

A belga egészségügy miniszter szerint nem állítható kellő bizonyossággal, hogy a 65 év felettieknek is teljes védelmet nyújtana a vakcina.

Belgiumban egyelőre nem oltják be a 65 év feletti lakosokat az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinával – írta a BrusselsTimes belgiumi hírportál kedden.

A belga szövetségi kormány azért döntött így, mert nem áll rendelkezésre elegendő adat arról, hogy 65 év felett is hatékony a brit-svéd érdekeltségű gyógyszercég oltóanyaga. Franck Vandenbroucke belga egészségügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy e tekintetben a kormány a nemzeti egészségügyi tanács iránymutatásait követi.

„A tanács szerint ez a vakcina nagyon hatékony a 18 és 55 év közötti emberek számára, de nem állítható kellő bizonyossággal, hogy az ennél idősebb korosztálynak is teljes védelmet nyújtana a vírus ellen” – jelentette ki.

A napokban Németország is azt javasolta, hogy a brit-svéd vakcinát, csak a veszélyeztett korosztály alattiaknak adják be. A 11,5 millió lélekszámú Belgiumban eddig a lakosság 2,49 százalékát oltották be az első adaggal, a Pfizer/BionTech és a Moderna vállalatok által kifejlesztett oltóanyagokkal.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink